Через країни-посередники. Болгарія відправила Україні зброї на $1 млрд — Euractiv
Через країни-посередники. Болгарія відправила Україні зброї на $1 млрд — Euractiv

Через країни-посередники. Болгарія відправила Україні зброї на $1 млрд — Euractiv

Болгарська зброя щонайменше на мільярд доларів надійшла в Україну через інші країни за останні два роки, причому Києву та Софії навіть не довелося погоджуватися на жодну пряму угоду.

Про це йдеться у розслідуванні Euractiv.

Зазначено, що з початку 2021 року до 24 лютого 2022 року Україна не укладала прямих угод з болгарськими збройовими компаніями, які є основними експортерами зброї та боєприпасів, вироблених за радянськими стандартами для української армії.

Зараз дивляться

Однак лише за минулий рік Болгарія опосередковано експортувала в Україну озброєння на суму щонайменше 1 мільярд доларів, пише видання, посилаючись на джерела.

Euractiv вказує, що попри те, що тодішня віцепрем’єрка і міністр економіки Болгарії Корнелія Нінова, лідерка проросійських соціалістів у Болгарії, наголошувала, що не дозволить експортувати болгарську зброю для української армії, болгарська збройова промисловість мала рекордні продажі за кордон, переважно до Польщі та Румунії, звідки зброя потім відправлялась в Україну.

За словами колишнього депутата Народних зборів Болгарії Велізара Шаламанова, “болгарські компанії не продають зброю та боєприпаси безпосередньо українським клієнтам, тому що існує практика реалізації угод через закордонні програми”.

– Існує програма з хорошим фінансуванням у Великобританії, США і Польщі. Через цю програму купується озброєння, необхідне для України, тобто гроші не українські, а британські, американські, польські чи європейські. Тому воно купується через інші компанії. Крім того, важлива логістика, а вона, як ми всі знаємо, в основному організована через Польщу і є відповідальністю тих компаній, які купують на болгарському ринку, – повідомив він.

Раніше видання Welt повідомило, що Болгарія таємно забезпечувала Україну зброєю та пальним на початку війни.

Читайте
Можлива зброя та “мирний план” КНР: наскільки Пекін готовий підтримувати Москву

Джерело: Euroactiv

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader