П’ять життєво важливих правил прийому ліків: що категорично не можна робити
П’ять життєво важливих правил прийому ліків: що категорично не можна робити

П’ять життєво важливих правил прийому ліків: що категорично не можна робити

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України розповіли про найважливіші правила прийому лікарських засобів.

– Рецепт, який виписує лікар, чітко регламентує схему прийому ліків. Він враховує індивідуальні особливості організму пацієнта, – пояснили в МОЗ.

Читайте також:

Що категорично не можна робити при прийомі ліків

Зараз дивляться

1. Не можна самовільно зменшувати або змінювати дозування препаратів, яку призначив вам лікар, навіть якщо самопочуття покращилося. Особливо небезпечно це робити при прийомі антибіотиків. Це загрожує антибіотикорезистентністю: бактерії пристосовуються і наступного разу цей антибіотик вам не допоможе.

2. Категорично не можна вживати алкоголь одночасно з прийомом ліків. Практика показує, що при такому поєднанні виникають найбільші ускладнення.

3. Не вживайте ліки, у яких закінчився термін придатності. Менше зло від цього – неефективне лікування, в гіршому ж випадку ви заподієте непоправної шкоди власному здоров’ю.

4. Не використовуйте одночасно кілька лікувальних препаратів, якщо їх необхідно приймати окремо. Навіть нешкідливі для організму ліки в разі одночасного прийому дадуть велике навантаження на шлунок і печінку.

5. І найголовніше – не можна вживати рецептурні препарати без рецепта лікаря.

Тільки медик може підібрати коректну активну речовину, тривалість лікування, частоту і режим прийому, дозування, яке є ефективним і одночасно безпечним, визначати, чи сумісні препарати, які ви приймаєте, і запобігати можливі негативні наслідки.

Джерело матеріала
loader
loader