Вчені з’ясували, що домашні тварини можуть передавати людям стійкі до ліків мікроби
Вчені з’ясували, що домашні тварини можуть передавати людям стійкі до ліків мікроби

Вчені з’ясували, що домашні тварини можуть передавати людям стійкі до ліків мікроби

Німецькі вчені з університетської лікарні Шаріте в Берліні провели дослідження, в якому довели, що собаки і кішки можуть передавати своїм господарям стійкі до ліків мікроби.

Крім того, було виявлено, що і люди також можуть інфікувати своїх вихованців небезпечними мікроорганізмами. Однак дослідники підкреслили, що ризик перехресного зараження наразі низький.

– Наші результати підтверджують, що обмін полірезистентними організмами між тваринами та їхніми власниками можливий, – заявила керівник дослідження Каролін Хакманн.

Читайте також:
Зараз дивляться

Роль домашніх тварин, як потенційних резервуарів мікроорганізмів з множинною лікарською стійкістю (МЛС) до лікування більш ніж одним антибіотиком викликає занепокоєння у всьому світі.

За словами вчених, це відбувається, коли мікроби, що викликають інфекцію, еволюціонують і стають стійкими до ліків, призначених для їхнього знищення.

За оцінками, в 2019 році стійкі до протимікробних препаратів інфекції стали причиною майже 1,3 млн смертей і були пов’язані з майже 5 млн смертей у всьому світі.

Щоб з’ясувати, чи відіграють коти та собаки роль у поширенні МЛС, дослідники зібрали мазки у 2 891 госпіталізованого пацієнта, а також у собак та котів, які жили в їхніх будинках.

Секвенування цілого геному підтвердило, що лише одна з пар, що збігаються, була генетично ідентичною у собаки та її власника.

Хоча рівень обміну між пацієнтами лікарні та їхніми домашніми тваринами дуже низький, носії можуть виділяти бактерії в навколишнє середовище протягом місяців і бути джерелом інфекції для інших більш вразливих людей, зазначила Хакманн.

Джерело матеріала
loader
loader