Лідери ЄС схвалити спільні закупівлі боєприпасів та засудили Іран та Білорусь за підтримку РФ
Лідери ЄС схвалити спільні закупівлі боєприпасів та засудили Іран та Білорусь за підтримку РФ

Лідери ЄС схвалити спільні закупівлі боєприпасів та засудили Іран та Білорусь за підтримку РФ

Лідери Євросоюзу під час саміту у Брюсселі підтримали спільні закупівлі боєприпасів для України. Про йдеться у висновках саміту.

Також було досягнено домовленості терміново поставити Україні артилерійські боєприпаси і, якщо буде необхідно, ракети.

— З огляду на інтереси безпеки та оборони всіх держав-членів Єврорада привітала досягнуту домовленість терміново доставити Україні артилерійські боєприпаси та, за необхідності, ракети.

Як випливає з документу, це буде відбуватися за рахунок спільних закупівель та фінансування, зокрема через Європейський фонд миру. У ЄС хочуть спільними зусиллями забезпечити 1 млн артилерійських боєприпасів упродовж наступних 12 місяців без шкоди оборони деяких держав-членів.

Зараз дивляться

Європейська рада також засудила військову підтримку агресивної війни Росії з боку Ірану та Білорусі.

— Рада закликає всі країни не надавати матеріальну або іншу підтримку агресивній війні Росії, – йдеться у висновках.

Лідери ЄС констатували, що агресивна війна Росії проти України та використання нею продовольства як зброї підірвали глобальну продовольчу безпеку. У документі наголошується на необхідності забезпечення та доступності сільськогосподарської продукції для країн, які найбільше цього потребують.

Читайте
Зеленський запропонував провести саміт “мирного плану” в одній зі столиць ЄС

Учасники саміту домовилися й надалі повністю підтримувати Україну, надаючи політичну, економічну, військову, фінансову та гуманітарну допомогу стільки, скільки буде потрібно.

— ЄС твердо і повністю підтримує Україну і надалі надаватиме сильну політичну, економічну, військову, фінансову та гуманітарну підтримку Україні та її народові стільки, скільки буде потрібно. ЄС і держави-члени активізують свої зусилля, щоб допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України, – наголошено в документі.

У висновках вітається прихильність і зусилля України щодо проведення реформ та наголошується на важливості процесу вступу України до ЄС. Лідери ЄС знову рішуче засудили російську агресію проти України і заявили про свою непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Наголошується, що Росія повинна припинити свою агресію і негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили і маріонеток з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Джерело:

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader