Церковне свято 24 березня 2023: що відзначають, прикмети і заборони дня
Церковне свято 24 березня 2023: що відзначають, прикмети і заборони дня

Церковне свято 24 березня 2023: що відзначають, прикмети і заборони дня

Церковне свято 24 березня 2023 / depositphotos.com

24 березня православні вшановують пам'ять святих Софроніїв - патріарха Єрусалимського, єпископа Врачанського, затворника Печерського. 

Раніше ми публікували православний календар 2023 на квітень з важливими датами місяця.

Церковне свято 24 березня - день пам'яті святителя Софронія, патріарха Єрусалимського

Софроній народився в Дамаску. З юних років був благочестивим і захоплювався філософією. За це його прозвали Премудрим. Він вирушив до Єрусалиму, в обитель святого Феодосія, де зустрів ієромонаха Іоанна Мосха і став його духовним сином. Разом вони подорожували по монастирях і записували житія, з яких пізніше вийшла знаменита книга "Лимонар" або "Луг духовний".

Відео дня

Незабаром Іоанну і Софронію довелося покинути Палестину через набіги персів - спочатку вирушили до Антіохії, потім до Єгипту. Там Софроній сильно захворів, вирішив стати ченцем і прийняв постриг від преподобного Іоанна. Вони залишилися в Олександрії, де їх прийняв святий патріарх Іоанн Милостивий. Коли Олександрії стали погрожувати варвари, патріарх разом з Софронієм та Іоанном вирушили до Константинополя, але патріарх в дорозі помер. Незабаром помер і преподобний Іоанн, якого Софроній поховав в Єрусалимі.

Невдовзі після смерті патріарха Захарія і патріарха Модеста святителя Софронія обрали патріархом Єрусалимським. Він багато працював на благо Церкви, але в кінці життя йому довелося пережити дворічну облогу міста магометанами. Християни погодилися відкрити міські ворота, якщо нападники збережуть святині. Магометани не дотримали слова, і Софроній помер у глибокій скорботі.

Церковне свято 24 березня - день пам'яті преподобного Софронія, затворника Києво-Печерського

Про життя святого Софронія відомо небагато. Він був самітником і жив у Дальніх (Феодосієвих) печерах Києво-Печерського монастиря в XIII столітті. Щодня преподобний прочитував Псалтир, завжди носив на собі волосяницю і важкий залізний пояс. Мощі преподобного Софронія поховані в Дальніх печерах Києво-Печерського монастиря.

Прикмети на 24 березня

Прикмети на 24 березня / pixabay.com
Прикмети на 24 березня / pixabay.com

За прикметами цього дня судили про подальшу погоду:

  • якщо сьогодні погода тепла - літо теж буде теплим;
  • якщо зграї ворон на землі сидять - буде холодно, на верхівках дерев - до тепла;
  • побачити жайворонка сьогодні - до потепління;
  • птахи в'ють гнізда на сонячній стороні - до холодного літа, а якщо в тіні - літо буде теплим.

У народі цей день вважали святом птахів - майже всі вони поверталися додому з теплих країв, а особливу увагу приділяли зозулям.

Що можна робити 24 березня

У цей день слухали зозулю. Почувши перший спів птиці, загадували бажання - воно обов'язково збудеться. Щоб весь рік гроші водилися, потрібно було, як тільки заспіває зозуля, потрясти голосніше грошима в кишені. Також 24 березня читали змови від хвороб.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні не можна вживати м'ясо птиці та викидати курячі, качині або індичі тельбухи - інакше можна втратити здоров'я. Не можна в цей день, коли кує зозуля говорити або думати про майбутнє - нічого не збудеться. Не можна також питати зозулю, скільки залишилося жити.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
  • Страсний тиждень 2023: коли починається і що категорично заборонено робити
Джерело матеріала
loader
loader