Світовий банк прогнозує “втрачене десятиліття” для глобальної економіки
Світовий банк прогнозує “втрачене десятиліття” для глобальної економіки

Світовий банк прогнозує “втрачене десятиліття” для глобальної економіки

Глобальній економіці загрожує “втрачене десятиліття” через потенційне зниження темпів зростання.

Про це повідомили у Світовому банку. У період між 2022 і 2030 роками середнє потенційне збільшення глобального ВВП сповільниться до 2,2% – це приблизно нижче у порівнянні з темпами, які фіксувалися у нульових роках.

Для країн, що розвиваються, падіння буде таким самим стрімким – з 6% у 2000-2010 роках до 4% протягом років, що залишилися до кінця нинішнього десятиліття.

Зараз дивляться

У випадку глобальної фінансової кризи чи рецесії падіння може бути набагато гіршим. На це вплинули пандемія коронавірусу та вторгнення Росії в Україну.

– Глобальній економіці може загрожувати “втрачене десятиліття”. Нинішнє сповільнення потенційного зростання матиме серйозні наслідки для здатності світу протистояти новим викликам: стійкій бідності, різниці у доходах та зміні клімату, – заявив головний економіст Світового банку Індермітт Ґілл.

Втім, у Світовому банку вважають, що “втраченого десятиліття” можна уникнути за допомогою політики, що стимулює роботу, підвищує продуктивність і прискорює інвестиції.

Потенційне зростання ВВП може бути збільшене на 0,7 відсоткових пунктів – до середньорічного рівня 2,9%, якщо країни ухвалять стійку політику, орієнтовану на зростання.

У 2000-2010 роках середнє зростання становило 3,5%, у 2011-2021 роках – 2,6%.

Банк окремо наголошує на необхідності посилення міжнародної економічної інтеграції, яка сприяла глобальному процвітанню наприкінці 90-х і на початку нульових років.

Зазначимо, що термін “втрачене десятиліття” часто використовується для опису ситуації в Японії в 1990-х роках, коли країна зазнала серйозної економічної кризи після багатьох років швидкого зростання.

Читайте
Перспективи невтішні: МВФ прогнозує складний рік для світової економіки
Джерело матеріала
loader
loader