Церковне свято 30 березня 2023: кого шанують і що потрібно робити
Церковне свято 30 березня 2023: кого шанують і що потрібно робити

Церковне свято 30 березня 2023: кого шанують і що потрібно робити

Церковне свято 30 березня / pixabay.com

30 березня православна церква вшановує пам'ять святого Олексія, який відмовився від багатства і мирського життя. Про дивовижне життя святого і прикмети цього дня - в матеріалі. 

Церковне свято 30 березня - день пам'яті святого Олексія, людини Божої

Олексій народився в кінці IV століття. Він був родом зі знатної римської сім'ї, але в 17 років вирішив відректися від усього мирського і став аскетом - втік від нареченої, а майно роздав жебракам. Потім вирушив до міста Едесси (зараз це Туреччина), у храм Пресвятої Богородиці, де зберігалася Туринська Плащаниця. Там Алексій і оселився - просто біля храму, став жити на милостиню, їв тільки хліб і пив воду. Так він провів 17 років, поки паламар не почув від ікони голос Богородиці - він наказав йому завести всередину "людину Божу, гідну Царства Небесного". Так у місті дізналися про праведника Олексія та стали шанувати його.

Але Олексій не хотів цієї слави і таємно повернувся в Рим, у будинок батька. Правда той його не впізнав і поселив у приміщенні при вході. Олексій чув плач своєї нареченої і бачив, яка засмучена його мати, але продовжував молитися і терпів насмішки слуг. Так він прожив ще 17 років, а коли зрозумів, що пора йти в інший світ, описав все своє життя і попросив вибачення у близьких.

Відео дня

У день його смерті в соборній церкві пролунав голос з вівтаря - папу Римського просили знайти "людину Божу, яка відходить у вічне життя", щоб вона помолилася про місто. Олексія знайшли, але він уже помер. Тоді тіло святого на тиждень помістили в римській церкві, а його мощі, що мироточили, зцілювали багатьох хворих.

Прикмети на 30 березня

Прикмети на 30 березня / pixabay.com
Прикмети на 30 березня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорили про погоду:

  • якщо в цей день тепло - весна теж буде теплою;
  • гуси високо летять - піде сніг;
  • якщо шпаків не видно - бути негоді;
  • після Олексія можна ячмінь сіяти.

Існувала прикмета 30 березня: якщо дівчина зустріне лелеку, то потрібно присісти - тоді незабаром вона зустріне судженого. 

Що можна робити 30 березня

У цей день наші предки шанували березу - збирали березовий сік і робили узвар з медом і прянощами. Господині збирали талу воду і прали в ній. Вважалося, що якщо 30 березня сплести сіть, а потім піти з нею на риболовлю, то весь рік будеш з рибою. Народне свято 30 березня 2023 року називається Олекси Теплого.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день забороняється давати що-небудь з дому, особливо, де є маленька дитина - можна віддати її щасливу долю. 30 березня не можна збиратися в дорогу - спіткає невдача. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Страсна п'ятниця 2023: чи можна садити город в цей день
  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Страсний тиждень 2023: коли починається і що категорично заборонено робити
Джерело матеріала
loader
loader