30 березня – яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день
30 березня – яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день

30 березня – яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день

30 березня православні християни вшановують пам'ять святого Олексія, чоловіка Божого. Він був родом зі знатної римської сім'ї, яка після 6 років віддала його на навчання риторики, граматики й богослов'я, пише 24 Канал.

У віці 17 років Олексій вирішив зректися світського життя, втік від нареченої, роздав майно та став самітником у храмі. Він носив волосяницю, їв тільки хліб і пив воду.

Через спосіб життя до Олексія ставилися шанобливо й часто приходити до нього. Але він не хотів слави, тому повернувся додому. Батько не впізнав його, але дозволив залишитися й жити разом зі слугами – так минуло ще 17 років. Кажуть, що після смерті тіло святого Олексія мироточило та зцілювало багатьох хворих.

Що не можна робити 30 березня

  • Заборонено прибирати в будинку та прати одяг.
  • Краще не вирушати в далеку дорогу цього дня – може чекати невдача.
  • У цей день радили нічого не позичати й не давати з дому, особливо там, де живе маленька дитина. Вважалось, що так можна віддати її щасливу долю.

Прикмети на 30 березня

  • На ліщині з'явилися сережки – значить настала весна. Цього дня садили редиску, мак і квіти.
  • Гуси літають високо – скоро впаде сніг.
  • Який буде день, такий і рік: якщо тепло – то врожайний, холодно – до затяжної весни.
  • Шпаків цього дня не видно – буде негода.
  • Великі потоки води від талого снігу провіщають мокре літо.


Свято 30 березня / Фото Unsplash

Свята в Україні та світі

Всесвітній день біполярного розладу. Ця подія спрямована на спростування міфів та поширення правдивої інформації про захворювання. Це не просто різка зміна настрою, а циклічна проблема, що включає різні епізоди.

День прогулянки. Це неофіційне свято присвячене фізичній активності. Дослідження доводять, що навіть невелика кількість часу, проведена надворі за прогулянкою – продовжує життя й підіймає настрій.

День олівця. Цю дату вважають днем народження інструменту для письма. Спершу для цього використовувати свинець, але згодом збагнули, що графіт підходить найкраще.

Теги за темою
Традиції
Джерело матеріала
loader
loader