Ажіотаж через електронні рецепти: в аптеках зник популярний знеболювальний препарат
Ажіотаж через електронні рецепти: в аптеках зник популярний знеболювальний препарат

Ажіотаж через електронні рецепти: в аптеках зник популярний знеболювальний препарат

В аптеках Києва через ажіотаж дефіцит деяких ліків.

Два дні тому, напередодні запровадження електронних рецептів, українціпочали штурмувати аптеки - паніка виникла через те, що всі подумали - що за рецептами будуть продаватися усі ліки. Лише після цього Міністерство охорони здоров'я роз'яснило, що з 1-го квітня правила не змінилися. Утім в аптеках через ажіотаж  полиці вже суттєво спорожніли. 

Кореспондентка ТСН Маргарита Потапова провела рейд столичними аптеками і дізналась, яка ситуація там зараз. 

Аптечний ажіотаж вщух. Люди вже не вишиковуються в черги за медпрепаратами. натомість зникли і ліки, які і раніше продавались за рецептом.

Кореспонденти ТСН аптеками столиці у пошуку популярного знеболювального препарату, який продається лише за рецептом. Фармацевт каже, два дні тому більшість препаратів змели з полиць. У кількох аптеках нам підтвердили, що цей засіб зник з полиць через надмірний ажіотаж. 

Про те, що правила для купівлі ліків лишаються незмінними, у МОЗі запевнили вже після того, як люди почали штурмувати аптеки. Віктор Ляшко на своїй сторінці у соцмережах наголосив – перелік рецептурних препаратів не розшириться. Натомість люди скаржаться у соцмережах, що в аптеках зникли необхідні їм ліки. 

"Від 1 квітня дозволяється не лише паперова форма, а й електронний рецепт оце і всі зміни", - каже завідувачка аптеки Леся Валова. 

Ці зміни  вже охрестили провалом комунікації від МОЗу. Головне, кажуть аптекарі, на чому слід було акцентувати увагу у відомстві – що перелік ліків не розширюватиметься. Як наслідок тепер, аби придбати призначений препарат, слід або зачекати нових постановок в аптеки, або купити аналог. 

"Ажіотаж ми пов'язуємо з тим що люди мають хибну думку щодо того що всі лікарські засоби відпускатимуться за рецептом але це не так. Навіть люди похилого віку навчилися користуватися електронними рецептами. Я вважаю, що їх не варто боятись, можна сміливо отримувати та використовувати", - каже Леся Валова. 

Гіпертонікам діабетикам та тим, хто страждає на астму електронні рецепти лікарі виписують вже кілька років. Впровадження е-рецепта не виключає і паперового варіанту призначення лікаря, наголошують у МОЗ. Повністю електронними рецепти стануть після припинення дії воєнного стану. 

Ажіотаж в українських аптеках: що сталось

Від квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків буде здійснюватися лише за рецептом. Наразі паралельно з електронним буде діяти і паперовий рецепт.  В Україні рецептурними є близько 60% зареєстрованих лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Через нерозуміння ситуації в Україні спалахнув ажіотаж в аптеках. Люди 31 березня намагались придбати різні ліки, щоб нібито встигнути за запровадження цих рецептів. У Києві та багатьох інших містах біля аптек були величезні черги. 

Без рецепта від лікаря не можна буде придбати популярний знеболювальний і протизапальний засіб "Німесил" та його аналоги. Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, зокрема і гормональні контрацептиви. Навіть "екстрений" протизаплідний засіб "Постинор", який найефективнішій у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Читайте також:

  • Від квітня всі рецептурні ліки видаватимуть за електронним рецептом
  • "Німесил is the new гречка": українці вибухнули мемами через продаж ліків за рецептом (фото)
  • Черги та ажіотаж в аптеках через е-рецепт: що про це думають в МОЗ
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader