Тривалість життя по країнах: де живуть довше
Тривалість життя по країнах: де живуть довше

Тривалість життя по країнах: де живуть довше

За останні 20 років з 2000 до 2020 року показник середньої тривалості життя збільшився приблизно на 6,6 років і тепер становить 73,4 роки. 2020 року через пандемію коронавірусу цей показник трохи скоротився — приблизно на 2-3 роки залежно від держави.

В Україні середня тривалість життя становить 73 роки. Це більше, ніж у Росії, Молдові та Казахстані. Але все ще менше, ніж у більшості розвинених держав.

Тривалість життя по країнах сильно відрізняється і залежить від багатьох факторів. Фахівці вирішили скласти список країн з найвищою і найнижчою тривалістю життя. Так, перше місце посідає Монако з показником 89,52 роки. А ось на останньому рядку стоїть Афганістан – тут тривалість життя становить 53,65 років.

Тривалість життя по країнах: інфографіка

Причини зростання тривалості життя

Найголовніша причина – розвиток галузі охорони здоров’я. Передові фармацевтичні компанії інвестують великі суми фінансових засобів у розробку абсолютно нових та високоефективних ліків для лікування тих чи інших захворювань. Це позитивно впливає на зростання тривалості життя по всьому світу.

Однак варто зазначити, що цей показник неоднаковий у різних країнах. Так, наприклад, деякі держави мають труднощі у впровадженні нових технологій у сферу охорони здоров’я. Причинами зазвичай є брак фінансових коштів, відсутність можливостей, нестача кваліфікованих кадрів та ін. Відсутність медичних послуг високої якості в окремих країнах призводить до зниження тривалості життя.

Тривалість життя в різних країнах: які держави лідирують у списку довгожителів

Зазначимо, що Сполучені Штати Америки навіть не потрапили до першої десятки, а отримали 46-те місце. Це пов’язано з тим, що влада Штатів не надає населенню соціальної охорони здоров’я, як це зазвичай передбачено в розвинених державах.

Отже, якщо дивитися на список країн із довгоживучим населенням, то на першому рядку буде маленька держава — Монако. Тривалість життя тут становить 89,5 років, що дуже багато. Успіх пояснюється тим, що тут на кожну 1000 осіб припадає приблизно 6 лікарів, тоді як у Росії лише 4.

На другому місці розташувався Сінгапур з показником 86,3 року, на третьому — Макао (85,9 років) та ін. Ізраїль, яка славиться рівнем розвитку системи охорони здоров’я, отримала 10-й рядок.

У яких країнах тривалість життя найнижча

Антирекорд у цій категорії ставить Афганістан із тривалістю життя 53,6 років. На другому місці розташувалася Центральноафриканська Республіка з показником 55,5 років, а на третьому – невелика піратська держава Сомалі (55,7 років).

Така низька тривалість життя визначається такими факторами:

    • відсутність у населення доступу до якісної медицини — через брак медичних послуг люди помирають навіть від простих захворювань;
    • нестабільність соціальної та політичної ситуації;
    • злочинність;
    • низький рівень економічного розвитку;
    • забруднене довкілля.

Найчастіше ці причини взаємопов’язані. Наприклад, нестабільна політична обстановка призводить до відставання економіки, а це, у свою чергу, стає причиною відсутності доступу до якісної медицини (немає кадрів, сучасної медичної техніки, установ тощо).

ТОП-20 найщасливіших країн світу: чому там добре жити

Джерело матеріала
loader
loader