Що буде, якщо астероїд Рюгу впаде на Землю?
Що буде, якщо астероїд Рюгу впаде на Землю?

Що буде, якщо астероїд Рюгу впаде на Землю?

Вчені підрахували, що станеться, якщо на нашу планету вдариться астероїд Рюгу. Передбачити результат такого зіткнення стало можливим завдяки аналізу зразків, повернутих на Землю космічним кораблем Hayabusa2 Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA). 

Представляючи результати обчислень на 8-й конференції із захисту планети у Відні, Австрія, у понеділок, 4 квітня, професор відділу наук про сонячну систему JAXA Сатоші Танака наголосив на важливості виконання подібних оцінок щодо зусиль захисту планети навіть для астероїдів, таких як Рюгуякі зараз не представляє ризику удару. 

Запущений у грудні 2014 року Hayabusa2 досяг Рюгу, астероїда шириною приблизно 0,6 милі (900 метрів), розташованого на відстані 186 мільйонів миль (300 мільйонів кілометрів) від Землі, у червні 2018 року після подорожі протягом 42 місяців. На додаток до збору зразків, які були повернуті на Землю у 2020 році, Hayabusa2 також посадив кілька марсоходів на астероїд і влучив у космічну скелю двома снарядами.

«Hayabusa2 вдався в експерименті, під час якого два снаряди вагою 1 кілограм [2,2 фунта] були запущені зі швидкістю 2 кілометри на секунду [1,2 милі на секунду], що призвело до утворення кратера діаметром приблизно 20 метрів [66 футів]», – сказав Танака. «Міцність зчеплення породи мала бути дуже низькою. Щільність лише трохи вища, ніж вода з дуже високою пористістю».

Виходячи з цих фактів, Рюгу, який за даними оцінками наближається до Землі не ближче, ніж приблизно на 62 000 миль (100 000 кілометрів), вважається астероїдом із купи уламків із низькою механічною міцністю порівняно зі звичайними породами. Це означає, що якби астероїд коли-небудь прямував до Землі, вченим доведеться дуже обережно запобігати його розпаду, якщо вони спробують відвести його за допомогою чогось на зразок ударника DART, який у вересні 2022 року врізався в астероїд-місяць Dimorphos.

Танака пояснив, що якщо астероїд Рюгу прямуватиме до Землі та увійде в атмосферу планети під кутом 45 градусів і зі швидкістю близько 38 000 миль на годину (17 кілометрів на секунду), астероїд із купи уламків розпадеться без втручання від перенаправлення. на висоті приблизно від 25 до 21 милі (40 до 35 км) над поверхнею планети.

Це призведе до «вибуху повітря», подібного до того, що спостерігався над Росією в лютому 2013 року, коли Челябінський метеорит вибухнув на висоті близько 19 миль (30 кілометрів) над Землею. Результатом вибуху в Челябінську став яскравий спалах світла і атмосферний вибух, еквівалентний вибуху в 400-500 кілотонн тротилу. Це в 33 рази перевищує енергію, вивільнену атомною бомбою, яка спустошила Хіросіму наприкінці Другої світової війни.

Повітряний вибух у Челябінську отримав поранення майже 1500 людей, в основному через кількість уламків і осколків скла. З діаметром всього 66 футів Челябінський метеор був найбільшим об’єктом, який увійшов в атмосферу Землі з космосу з 1908 року, але все ще лише частка розміру Рюгу.

Танака зазначив, що якщо Рюгу розпадеться в атмосфері над Землею, ми наразі недостатньо знаємо про міцність астероїда на розтяг, щоб передбачити розмір шматків, які впадуть на нашу планету.

«Міцність Рюгу на розрив може бути більш ніж на два порядки більшою, ніж поточні оцінки, що може вплинути на його вплив на Землю», — підсумував Танака. «Повернений зразок знаходиться в процесі завершення початкового аналізу. Дослідження внутрішніх тріщин буде важливим у майбутньому для більш точної оцінки впливу [астероїдів, таких як Рюгу] на Землю».

Джерело матеріала
loader
loader