Для забудькуватих пацієнтів: створено укол з мікрочастинками, які будуть вивільняти ліки, коли потрібно
Для забудькуватих пацієнтів: створено укол з мікрочастинками, які будуть вивільняти ліки, коли потрібно

Для забудькуватих пацієнтів: створено укол з мікрочастинками, які будуть вивільняти ліки, коли потрібно

Американські вчені створили полімерні мікрочастинки, які можна наповнювати ліками і доставляти в  організм через шприц з голкою. Навіщо?

Щоб полегшити лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями (особливо тих, хто забуває вчасно приймати препарати). Кілька наукових лабораторій займаються розробленням безпечного й доступного способу дозованого введення медикаментів в організм, за якого препарат вивільнятиметься потрібними дозами у потрібні проміжки часу.

Науковці Університету Райса створили систему з мікрочастинок в ін’єкції, які завантажені ліками і самостійно розчиняються в організмі, взагалі не потребуючи уваги пацієнта.

Зараз дивляться
За допомогою технологій 3D-друку та м’якої літографії створені мікроскопічні циліндри із полімеру з молочної та гліколевої кислоти, які є біосумісними та біорозкладними, а їхній розмір дає змогу вводити їх у кількості кількох сотень звичайною ін’єкцією з голкою для підшкірного введення.
У центрі цих мікрочастинок є отвір, через який їх можна заповнити потрібними ліками і закрити нагріванням. Змінюючи структуру полімеру, вчені змогли керувати часом, за який мікрочастинки розкладаються в організмі, а отже — вивільнюють ліки. Тож зробивши одну ін’єкцію, можна добитися почергового дозованого вивільнення медикаменту у процесі їх деградації.

Перші випробування мікрочастинок на мишах показали, що циліндри успішно вивільняють препарат на 10, 15, 17 або 36 день, у залежності від структури, не погіршуючи при цьому його біоактивність.

Читайте також:

Автори зазначають, що розроблені ними мікрочастинки недорогі та легко виготовляються,тож вони можуть згодитися для тривалого введення ліків, у тому числі білків, не додаючи пацієнтам клопоту. Однак наступні дослідження покажуть, наскільки безпечним і доцільним є використання такого методу у терапії людей.

Джерело:

Джерело матеріала
loader