Вчені з’ясували, що наша пам’ять може бути неточною вже через секунди після події
Вчені з’ясували, що наша пам’ять може бути неточною вже через секунди після події

Вчені з’ясували, що наша пам’ять може бути неточною вже через секунди після події

Учені Амстердамського університету під час дослідження з’ясували, що людська пам’ять може бути ненадійною вже через кілька секунд після події – явище, яке команда назвала ілюзіями короткочасної пам’яті.

Як припускають дослідники, неточності можуть виникати, коли ми починаємо заповнювати пам’ять на основі наших очікувань.

– Навіть у найкоротший термін наша пам’ять може бути не зовсім надійною. Особливо, коли в нас є сильні очікування щодо того, яким має бути світ, – каже провідний автор дослідження Марте Оттен.

Читайте також:
Зараз дивляться

Щоб з’ясувати це, вчені провели чотири експерименти з 23 добровольцями.

У першому учасникам показали коло з шести або восьми букв, одна або дві з яких були дзеркальними. Через кілька секунд було показано друге коло букв, яке їм було наказано ігнорувати – це діяло як відволікання.

Потім учасників попросили вибрати з низки варіантів цільову фігуру, яка знаходилася в певному місці в першому колі, і оцінити свою впевненість у цьому виборі.

Результати показали, що найпоширенішою помилкою був вибір дзеркальної форми цільової форми. Учасники заявили, що бачили справжні літери в 37% випадків, коли їм показували дзеркальний лист, порівняно з 11% випадків за зворотного сценарію.

За словами вчених, помилки були викликані знанням учасниками алфавіту і, отже, їхніми очікуваннями, а не просто схожістю в зовнішньому вигляді форм.

Кількість помилок зростала в міру збільшення часу відволікання уваги в експерименті, але тільки там, де цільова форма була дзеркальною буквою.

Дослідники кажуть, що помилки пов’язані не з тим, як учасники сприймали форми, а з помилками в їхній короткочасній пам’яті, з огляду на те, що саме сприйняття не повинно погіршуватися з часом.

Висновки були підтверджені результатами трьох аналогічних експериментів за участю 348 осіб.

Команда каже, що тепер вони сподіваються з’ясувати, чи зберігаються подібні ефекти в реальних ситуаціях і для інших типів спогадів.

Джерело матеріала
loader
loader