До Всесвітнього дня здоров’я: чому профобстеження на ВІЛ, гепатит і туберкульоз такі важливі
До Всесвітнього дня здоров’я: чому профобстеження на ВІЛ, гепатит і туберкульоз такі важливі

До Всесвітнього дня здоров’я: чому профобстеження на ВІЛ, гепатит і туберкульоз такі важливі

До Всесвітнього дня здоров’я, який відзначають сьогодні, 7 квітня, благодійна організація “100% Життя” у партнерстві з Центром громадського здоров’я МОЗ України, підготувала перелік хвороб, на які українцям варто перевіритися вже сьогодні.

Повний перелік рекомендованих медичних оглядів та щеплень доступний у

Тестування на ВІЛ

Зараз дивляться

Єдиний спосіб дізнатися, чи є у людини ВІЛ, це пройти тестування. Найпростіша перевірка відбувається за допомогою експрес-тесту, коли потрібна крапля крові з пальця. Тривалість тестування – 15 хв.

Ще один варіант – оральні тести, які доступні для онлайн-замовлення завдяки активності проєкту HealthLink.

В Україні 2022 року приблизно 3,5 тис. осіб уперше дізналися про ВІЛ-позитивний статус, з яких переважна більшість отримали лікування – антиретровірусну терапію (АРТ) – уперше.

Підступність ВІЛ у тому, що людина з вірусом може жити кілька років, почуватися добре, не підозрюючи про свій діагноз. Однак може передавати інфекцію іншим. І лише з часом імунітет слабшає, імунна система руйнується.

Понад 50% нових випадків ВІЛ-інфікування виявляють на останній або передостанній клінічних стадіях. Основний спосіб передання вірусу – незахищений статевий контакт.

Тому тільки регулярне тестування на ВІЛ, яке лікарі рекомендують робити двічі на рік, вбереже здоров’я і врятує життя.

Тестування на ВІЛ в Україні добровільне, безоплатне та конфіденційне. Пройти тест можна, зокрема, у свого сімейного лікаря, педіатра або терапевта.

Доступне й самотестування оральними тестами, які можна замовити безкоштовно, попередньо на визначення ризику інфікування.

Обстеження на туберкульоз

Щороку у світі реєструють 10 млн нових випадків захворювань на туберкульоз, близько 2 млн хворих помирають.

У 2022 році в Україні, за даними Центру громадського здоров’я, за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, зокрема його рецидиви, становила 18 510 осіб, що на 2,5% більше за показник 2021 року.

І навіть попри цю статистику, у ВООЗ стверджують, що близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляються. Тому замислитися над необхідністю скринінгу варто кожному.

Для цього треба відповісти на запитання , яку має ваш сімейний лікар. За потреби лікар скерує вас далі на флюорографічне обстеження або рентгенографію органів грудної клітки та аналіз мокротиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу.

Тест на гепатит

Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки, але між ними є суттєва різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу і раку печінки.

325 млн людей у світі інфіковані вірусними гепатитами В і С, але не всі знають про свою хворобу. Щоб її виявити, потрібно вчасно проходити тестування. Це можна зробити у свого сімейного лікаря або в пунктах тестування на гепатити. Тривалість – 10 хвилин.

Вакцинація від гепатиту B входить до переліку планових щеплень, рекомендованих Міністерством охорони здоров’я України. Протягом перших 6 місяців життя дітям вводяться три дози вакцини.

Вакцинація від гепатиту А входить до переліку додаткових щеплень: дорослим і дітям від 1 року вводять дві дози вакцини з інтервалом у 6 місяців.

Лікарі радять проходити обстеження регулярно, адже тест рятує життя.

Більше про перелік рекомендованих обстежень можна дізнатися на

Читайте також:
Джерело матеріала
loader