Телескоп James Webb зробив приголомшливе зображення Урана
Телескоп James Webb зробив приголомшливе зображення Урана

Телескоп James Webb зробив приголомшливе зображення Урана

Космічний телескоп Джеймса Вебба (JWST) зробив дивовижне зображення Урана, на якому дуже детально показано систему кілець крижаного гіганта, його найяскравіші супутники та його динамічну атмосферу.  Нове спостереження, зроблене 6 лютого, слідує за такою ж приголомшливою фотографією, нещодавно зробленою JWST, іншого крижаного гіганта Сонячної системи, Нептуна

На новому знімку Урана видно 11 із 13 відомих кілець планети, деякі з яких настільки яскраві, що дещо зливаються. Що справді вразить астрономів, так це те, що інструмент камери ближнього інфрачервоного діапазону (NIRCam) JWST достатньо чутливий, щоб зафіксувати два найглибші з пилових кілець Урана. Ці слабкі кільця можна було помітити лише двома іншими астрономічними очима — оком космічного корабля «Вояджер-2», який пролетів повз Уран у 1986 році, а нещодавно — передовою адаптивною оптикою обсерваторії Кека. 

Коли «Вояджер-2» зробив зображення Урана під час його прольоту в 1986 році, він побачив планету як не більше ніж інертний блакитний мармур без чітких рис. Ця нова фотографія JWST є яскравим контрастом, малюючи картину динамічного та мінливого світу.

Зображення JWST було зроблено шляхом поєднання даних з двох фільтрів, які можна побачити як синє забарвлення та помаранчеві відблиски відповідно. Представницьке кольорове зображення показує щільну крижану рідину з води, метану та аміаку над невеликим скелястим ядром, що складається з Урана, яке виглядає як світло-блакитна сніжна куля.

Уран має унікальну орбіту в Сонячній системі, де крижаний гігант обертається на боці, нахиленим приблизно під кутом 90 градусів відповідно до його шляху навколо Сонця. Цей нахил змушує Уран відчувати екстремальні пори року, коли кожен полюс піддається постійному сонячному світлу протягом багатьох років, перш ніж зануритися в темряву на такий же довгий час. 

Зараз на північному полюсі Урана весна. Це можна побачити на зображенні, де права сторона крижаного гіганта світлішає на північній полярній крижаній шапкі, яка звернена до сонця. Це перший раз, коли вчені бачать цей аспект полярної шапки; його немає навіть на просунутих зображеннях, зроблених Кеком.

На краю полярної шапки лежить яскрава хмара, на якій майже видно деякі більш слабкі розширені риси. Це включає другу дуже яскраву хмару на лівій частині Урана. Такі хмари типові для Урана, і їх можна побачити в інфрачервоному діапазоні; Вважається, що вони пов’язані зі штормовою активністю на крижаному гіганті, кажуть члени команди JWST. На північному полюсі Урана в 2028 році розпочнеться літній сезон.

Південний полюс Урана в цей час знаходиться на темній стороні планети й не видно на зображенні, звернений від сонця до чорнильної темряви космосу.  JWST вдалося зловити шість із 27 відомих супутників Урана, коли вони зобразили крижаного гіганта. Це найяскравіші з місяців; інші надто слабкі, щоб їх можна було побачити за відносно короткої 12-хвилинної експозиції. 

Потужний космічний телескоп продовжить спостереження за крижаним гігантом. Очікується, що його розширене дослідження дозволить мигцем побачити два ще більш слабкі зовнішні пилові кільця, які були виявлені космічним телескопом Хаббл у 2007 році, повідомили члени команди місії.

Джерело матеріала
loader
loader