Відпуск ліків за е-рецептом: в АПАУ прокоментували рівень готовності фармацевтів
Відпуск ліків за е-рецептом: в АПАУ прокоментували рівень готовності фармацевтів

Відпуск ліків за е-рецептом: в АПАУ прокоментували рівень готовності фармацевтів

В Україні з 1 квітня всі ліки, що раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, можна буде отримати за е-рецептом.

Напередодні введення електронного рецепта в аптеках спостерігався ажіотаж.

Директор Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), доктора фармацевтичних наук, професора, заслуженого працівника охорони здоров’я України Володимир Руденка в інтерв'ю виданню «Аптека» розповів, чи готова система, лікарі та фармацевтичні працівники до доведень.

Про це пише пресслужба АПАУ.

Він зазначив, що фармацевтичні працівники у переважній більшості були готові до цієї новації, адже жодних кардинальних змін з початком квітня не відбулося.

[see_also ids="537005"].

«Електронний рецепт працює в програмі «Доступні ліки» понад три роки і функціонує ефективно.

З 1 квітня стартувала лише додаткова опція: на додачу до паперового рецепта на рецептурні ліки ввели також електронний», – сказав Руденко.

Директор АПАУ наголосив, що всі аптеки, які до цього працювали з е-рецептом у межах програми реімбурсації або відпускали антибіотики, наркотичні чи психотропні ліки, уже готові до нововведення і їм не потрібна жодна додаткова підготовка.

«Головне, що потрібно зробити, – перевірити функціонування медичної інформаційної системи, встановленої в аптеці, та подбати про отримання кваліфікованого електронного підпису для всіх працівників закладу», – пояснив він.

Руденко наголосив, що більшість аптек в Україні успішно працює з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ).

«Отже, і перехід на е-рецепти з початку квітня абсолютно не вплинув на робочий процес у цих закладах.

Звичайно, тим аптекам, що досі не працювали з електронним рецептом, доведеться виконати низку дій, щоб обробляти та фіксувати такі рецепти.

Зокрема, потрібно буде укласти договір з представниками обраної медичної інформаційної системи, після цього зареєструвати аптеку, її підрозділи та керівника в ЕСОЗ і дочекатися верифікації закладу», – підкреслив він.

[see_also ids="538182"].

За словами Руденка, е-рецепти діятимуть на час перехідного періоду паралельно з паперовими аналогами, проте слід пам’ятати, що цей період триватиме лише до завершення війни.

«Невдовзі настане день Перемоги, і кожній аптеці варто подумати про найближче майбутнє вже зараз.

Більшість зареєстрованих в Україні лікарських засобів є рецептурними, тож проста процедура реєстрації закладу в ЕСОЗ надасть ширші можливості для ефективної роботи», – резюмував він.

Ведення електронного рецепта викликає багато запитань у громадян.

Джерело матеріала
loader