Угорщина встановить контроль за українським імпортом зерна
Угорщина встановить контроль за українським імпортом зерна

Угорщина встановить контроль за українським імпортом зерна

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Для запобігання демпінгу на власному ринку Угорщина хоче запровадити обов'язкову електронну систему контролю дорожніх вантажів, щоб відстежувати імпорт продукції з України, пише УНН з посиланням на уряд Угорщини.

Деталі

Угорщина запроваджує нові заходи та ще суворіше контролюватиме українське зерно, яке надходить з України "Шляхом солідарності", щоб воно дійсно могло дістатися до країн початкового призначення, повідомив міністр сільського господарства країни Іштван Надь.

Він зауважив, що російсько-українська війна, "провал" брюссельських санкцій, енергетична криза та збільшені витрати на сировину створюють важкі труднощі для угорських фермерів. Ситуація нібито ускладнюється ще й тим, що до країни надходить і "затримується" імпорт зернових та олійних культур у безпрецедентних обсягах у прикордонні з Україною. Крім того в угорському уряді скаржаться і на те, що українське сільське господарство, яке має право на безмитне ввезення, почало експортувати нібито великі обсяги птиці, яєць і меду на європейський ринок, що нібито витісняє угорську продукцію з традиційних ринків і знижує ціни реалізації фермерів нижче рівня виробництва, про що заявив міністр.

Іштван Надь зазначив, що для виправлення ситуації прем’єр-міністри Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії та президент Болгарії у спільному листі попросили президента Європейської комісії негайно вжити заходів для вирішення нестійкої ситуації, спричиненої збільшенням імпорту зерна з України.

Міністр ініціює запровадження обов’язкової електронної системи контролю дорожніх вантажів для основних зернових та олійних культур.

Цитата

"За допомогою повідомлень, з одного боку, ми можемо отримати більш точне уявлення про кількість зерна та олійних культур, які надходять автомобільним транспортом, а з іншого боку, ті вантажі, які не відповідають зобов’язанню щодо повідомлення, стають незаконними. Незадекларований вантаж вважається неперевіреного походження, на нього може бути накладено штраф або навіть вилучено як заставу", - йдеться на сайті відомства.

Міністр сільського господарства Угорщини пояснив, що Єврокомісія сказала «ні» загальному відновленню мит на українську сільськогосподарську продукцію.

"Тому ми також ініціюємо відновлення мит і кількісних обмежень на групу товарів, імпорт українського зерна та олійних культур, які надходять на землі, хоча б на тимчасовій основі. Крім того, наша країна продовжує посилювати контроль імпортної продукції, приділяючи особливу увагу транзитним вантажам, щоб гарантувати, що призначені для транзиту вантажі дійсно залишають країну", - підкреслив глава міністерства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вартість зерна у світі впливає війна проти України: Сольський про відставку міністра сільського господарства Польщі

Теги за темою
Україна війна Євросоюз Угорщина експорт
Джерело матеріала
loader
loader