16 квітня у православних настане Великдень 2023. До свята віруючі готують обрядову випічку і фарбовані яйця, а також сирну паску з сиру і жирних вершків. Ця страва символізує Гроб Господній. Домашня сирна паска - достатньо дорога і непроста в приготуванні страва. Але приготувавши її хоч раз, ви ніколи не забудете цей смак.
Як зробити смачну сирну паску - секрети приготування
Інгредієнти для сирної паски коштують недешево, і буде дуже прикро перевести їх даремно. Щоб сирна паска точно вдалася, дотримуйтесь таких порад:
- Використовуйте сухий і жирний, в ідеалі домашній сир. Вершки і вершкове масло також беріть максимальної жирності.
- Сир перебийте блендером або перетріть через сито, щоб паска мала кремову структуру і не розпадалася.
- Для більш багатого смаку в сирну паску можна додати підсмажені горіхи, апельсинову цедру, цукати, сухофрукти. Також можна додати запашні спеції - ваніль, корицю, гвоздику, кардамон, імбир, мускатний горіх.
- Сирна паска готується в спеціальному посуді - пасочниці. Якщо її немає - можна використовувати залізний друшляк, відерце або банку з дірочками на дні, а також тертку. Отвори в посуді потрібні для того, щоб з сиру стікала сироватка.
- Готову паску можна полити розтопленим чорним або білим шоколадом, або посипати кокосовою стружкою.
Найголовніша порада при приготуванні сирної паски - готувати десерт потрібно в гарному настрої. Тоді у вас точно все вийде.
Сирна паска заварна
Інгредієнти:
- сир жирний - 540 г;
- вершки жирні - 100 г;
- яєчні жовтки - 3 шт.;
- цукор - 100 г;
- ванільний цукор - 10 г;
- горіхи, цукати, сухофрукти - за смаком.
Масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Решта продуктів мають бути холодними. Збийте міксером сир з жовтками, розм'якшеним маслом і цукром до однорідності.
Перекладіть сирну масу в каструлю і поставте на маленький вогонь. Нагрійте суміш до появи бульбашок, але не кип'ятіть. Зніміть з вогню і додайте ванільний цукор. Помістіть каструлю з сиром у велику ємність з холодною водою і остудіть масу.
Холодні вершки збийте в чистому посуді до стійкої піни. Акуратно вмішайте збиті вершки в сирну масу. На цьому етапі також додайте в суміш горіхи, цукати та сухофрукти за бажанням. Якщо додаєте горіхи, то спочатку обсмажте їх на сухій сковороді.
Посуд для паски переверніть догори дном і вистеліть складеною в 4 шари марлею. Вилийте в посуд сирну суміш. Зверху на посуд поставте будь-який гніт. Поставте наповнену сиром форму з гнітом в холодильник на 8-12 годин. Внизу під формою поставте миску - в неї буде стікати сироватка.
Сирна паска зі згущеним молоком і сметаною
Інгредієнти:
- сир жирний - 300 г;
- варене згущене молоко - 200 г;
- сметана - 100 г;
- вершкове масло - 100 г;
- сухофрукти, цукати, горіхи за смаком.
Масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Збийте блендером сир, згущене молоко, сметану і розм'якшене масло. За бажанням додайте в тісто наповнювач - сухофрукти, родзинки, горіхи або цедру апельсина.
Викладіть сирну масу в пасочницу, застелену 4 шарами марлі. Переверніть посуд догори дном і поставте зверху гніт. Залиште сирну масу в холодильнику на 12 годин.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Дуже смачні вологі паски: тісто м'яке, як пух
- Найпростіші ледачі паски: замішувати тісто не потрібно
- Найсмачніша паска в мультиварці: вийде у всіх