Франція блокує реалізацію плану ЄС про спільне постачання боєприпасів Україні – ЗМІ
Франція блокує реалізацію плану ЄС про спільне постачання боєприпасів Україні – ЗМІ

Франція блокує реалізацію плану ЄС про спільне постачання боєприпасів Україні – ЗМІ

Франція блокує реалізацію плану ЄС про спільне постачання боєприпасів Україні – ЗМІ

Париж, ймовірно, має зауваження до обох частин фінансування на 2 млрд євро.

Франція блокує одностайне рішення Європейського Союзу, яке має юридично закріпити політичну угоду щодо спільного фінансування поставок Україні боєприпасів на два мільярди євро, досягнуту минулого місяця на саміті міністрів закордонних справ ЄС. Про це пише польське агентство РАР із посиланням на високопоставлене джерело в Європі.

З передбачених коштів половину планують спрямувати на відшкодування снарядів, які будуть відправлені зі складів держав-членів. Однак, як пише агентство, запасів не вистачає, тому виникла потреба закуповувати боєприпаси за межами Євросоюзу. Проти таких контрактів виступила Франція, про що напередодні писало й видання Politico.

"У цій ситуації рішенням було б закупити боєприпаси в третій країні на безоплатній основі, а потім відшкодувати їх зі складів країни-члена, передавши інші озброєння третій країні. Дискусії з цього приводу продовжуються", – розповіло джерело.

З іншим мільярдом, виділеним на план з постачання снарядів, теж виникли труднощі. Країни ЄС хочуть витратити ці гроші на спільні замовлення в європейських виробників. Снаряди калібру 155 мм, які входять в угоду, виготовляються в Польщі, Франції та Німеччині.

"Французи заблокували рішення ЄС щодо другого мільярду євро перед Різдвом. У проекті містилося положення про те, що боєприпаси можуть відшкодовуватися лише на підставі вимоги України. Париж, однак, хоче, не пояснюючи чому, вилучити це положення. Це також означало б можливість повернення коштів за боєприпаси, про які українська сторона не просила. На додаток до рішення щодо боєприпасів Франція хоче додати можливість відшкодування поставок ракет", – сказав співрозмовник.

Як пише РАР, деякі дипломати припускають наявність лобіювання з боку оборонних компаній. Вони, ймовірно, хочуть створити механізм відшкодування за виробництво озброєнь, яке може виявитися непотрібним для ЗСУ.

Більшість держав-членів Європейського Союзу критикують таку перспективу, у тому числі Польща. Постійний представник країни в ЄС Анджей Садось закликав інших не гаяти часу в питанні відправки снарядів і наголосив, що Варшава не погодиться на відшкодування зброї, яку не просив Київ.

Очікується, що переговори про реалізацію плану спільних поставок боєприпасів Україні продовжуватимуться 12 квітня. На минулій зустрічі французька сторона не виступала щодо окреслених вище питань.

Раніше міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що не можна виключати купівлю артилерійських снарядів для України поза європейською економічною зоною.

Джерело матеріала
loader
loader