Кожен третій регіон Росії знаходиться на останній стадії епідемії ВІЛ
Кожен третій регіон Росії знаходиться на останній стадії епідемії ВІЛ

Кожен третій регіон Росії знаходиться на останній стадії епідемії ВІЛ

Кожен третій регіон Росії - на останній стадії епідемії ВІЛ. Але влада відмовляється визнавати зростання заражень і не закуповує потрібні ліки.

Як повідомляється в дослідженні "Важливих історій", після пандемії коронавірусу в Росії знову зросло виявлення ВІЛ. За 2022 рік, за офіційними даними, кількість заражень у розрахунку на 100 тисяч населення зросла на 8% і досягла 63 тисяч осіб. Але ці цифри не завадили МОЗ відзвітувати про зниження нових випадків ВІЛ-інфекції.

При цьому офіційна статистика значно занижена, тому що в неї потрапляють тільки ті, хто встав на облік в диспансері. В реальності в Росії живе 1,5 мільйона ВІЛ-позитивних громадян - це 1% населення країни. 

Згідно із законом в Росії ВІЛ-позитивні люди повинні отримувати антиретровірусні (АРВ) препарати безкоштовно, за рахунок держави. А уповільнити поширення епідемії ВІЛ можна, тільки якщо отримувати АРВ-терапію будуть всі хворі. Для цього бюджети на закупівлю препаратів потрібно щорічно збільшувати на 15 мільярдів рублів. Грошей на це в бюджеті, як завжди, немає. 

При цьому на війну Росія в 2022 році витратила близько 10 трильйонів рублів. На ці гроші можна було забезпечувати всіх нужденних росіян АРВ-терапією найближчі 270 років.

Ще один ефективний спосіб боротися з епідемією - профілактика заражень. Але секс-просвіта в Росії фактично заборонена, новини про епідемію ВІЛ в Росії влада називає "брудною інформаційною кампанією" Заходу, а НКО, які допомагають ВІЛ-позитивним людям отримувати ліки і займаються профілактикою, визнають "іноагентами".

Ситуація з ВІЛ в Росії - подробиці

Вірус імунодефіциту людину виявили у 1% населення Російської Федерації. Про це заявив керівник спеціалізованого науково-дослідного відділу епідеміології та профілактики СНІД ЦНІІ епідеміології Росспоживнагляду, доктор медичних наук Вадим Покровський.

За його словами, зараз інфіковані до 1,5 мільйона росіян, число людей з діагностованою ВІЛ-інфекцією зростає. Покровський прогнозує, що з 2020 по 2030 рік число нових випадків зараження вірусом може скласти 660 тисяч осіб. 

Джерело матеріала
loader
loader