Рецепт сирної паски, яку їв Грушевський
Рецепт сирної паски, яку їв Грушевський

Рецепт сирної паски, яку їв Грушевський

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

Цього року українці святкують вже другий Великдень підряд в умовах воєнного стану. Свято припадає на неділю, 16 квітня. Раніше ми вже розповідали про старовинний рецепт паски, яку кияни пекли у 18 столітті. Але зараз розповімо щось незвичайне — а саме, яку сирну паску було заведено готувати у родині відомого історика Михайла Грушевського.

Так, щороку на Великодньому столі Грушевських пахла ароматами ванілі сирна паска. Катерина Грушевська, донька вченого, ділилася чотирма рецептами цієї традиційної страви з двоюрідною сестрою Ольгою Микласевич. Лист із рецептом від 1925 р. зберігся до наших днів в будинку-музеї Грушевського у Києві, передає Історико-меморіальний музей Грушевського.

А ось і самі рецепти сирної паски від Катерини Грушевської:

1) 1 фунт (1 фунт – 453,6 г) сира, 1 фунт масла, 1 фунт сметани, 5 яєць, цукру до смаку і ванілі утерти і варити на кухні, але не дати закипіти. Потім злити до густого мішечка, зцідити і видусити і виложити до форми або просто так.

2) 3 фунти сиру, ½ фунту масла, 1 шклянку сметанки і 12 твердих жовтків утерти, цукру до смаку і цукатів та ванілі.

3) 1 фунт сиру і 1 фунт масла, цукру і ванілі утерти.

4) 1 фунт сиру, ½ фунту масла і сирі жовтки утерти з цукром.

Лист Катерини Грушевської з рецептами сирної паски, джерело: ІММГ

Катерина Грушевська у першому рецепті наголошує, що для приготування бажано використати спеціальну форму. Вона, до слова, досі зберігається у музеї-садибі Грушевського на Паньківській, 9. Це дерев’яна різьблена форма з хрестами:

Різьблена форма з дерева для приготування паски, джерело: фотоархів ІММГ

Раніше "Телеграф" розповідав,як святкуватимуть Великдень-2023 в умовах воєнного стану у різних містах України.

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader