Жінка з рідкісним захворюванням боїться чхнути, щоб не "вискочив" її мозок
Жінка з рідкісним захворюванням боїться чхнути, щоб не "вискочив" її мозок

Жінка з рідкісним захворюванням боїться чхнути, щоб не "вискочив" її мозок

Пацієнтці на ім'я Дороті вперше діагностували рідкісний вид раку понад 17 років тому, і вона вже двічі стикалася з рецидивом, а тепер сподівається, що хворобу можна вилікувати.

Британці Дороті Вільямс поставили діагноз множинна мієлома - захворювання, що характеризується пухлинним розростанням плазматичних клітин кісткового мозку. За словами лікарів, із таким діагнозом менше третини людей живуть довше 10 років. Після терапії Дороті вважала, що перемогла хворобу, однак через 10 років їй довелося повернутися до лікування.

Про випадок пацієнтки пише mirror.

Після діагностики лікар показав жінці її знімок. Виявилося, що кістка черепа була вкрита плямами, що означало її пошкодження. 

"Рак роз'їв 70% двох кісток шиї Дороті, залишивши високий ризик пошкодження спинного мозку і паралічу", - додає джерело.

Дороті занепокоїлася, що її мозок, за її словами, "вискочить крізь дірки".

"Коли лікарі виявили, наскільки сильно постраждала кістка, мені довелося носити шийний бандаж, щоб утримувати голову в правильному положенні протягом кількох місяців. Мій спинномозковий хірург сказав мені бути обережним під час рухів головою", - розповіла Дороті.

Вона додала, що боялася не лише чхати, а й зав'язувати шнурки на черевиках, приймати душ, тому що їй доводилося знімати шийний корсет.

Хірургічна команда протягом 9 годин боролася за життя пацієнтки. Фахівці встановили "риштування" навколо переломів кісток Дороті і ввели подрібнену кістку, щоб допомогти відновити пошкодження. Раніше таку операцію в Ліверпулі не виконували. Місцевим хірургам допомагала команда з Ноттінгема за допомогою відеозв'язку.

Після додаткової хіміотерапії та ще однієї трансплантації стовбурових клітин рак Дороті не давав про себе знати ще сім років, поки його знову не виявили у кістці стегна.

Наразі Дороті не полишає лікування, хоча і знає, що мієлому неможливо перемогти остаточно. Однак жити з цією хворобою, на щастя, можна. 

"На даний момент триває так багато досліджень, я сподіваюся і молюся, що ліки буде знайдено в найближчому майбутньому", - додала Дороті.

Джерело матеріала
loader
loader