У Львові підлітку провели частину операції на мозку без наркозу, пацієнт мусив бути при свідомості
У Львові підлітку провели частину операції на мозку без наркозу, пацієнт мусив бути при свідомості

У Львові підлітку провели частину операції на мозку без наркозу, пацієнт мусив бути при свідомості

Центр нейрохірургії дитячої лікарні Св. Миколая у Львові записав у свій актив першу в історії української медицини операцію на головному мозку з пробудженням. Успішну операцію!

Пацієнт – 15-річний Максим з Тернополя з восьми років страждав на епілепсію. Судоми провокувало будь-яке навантаження – і фізичне, і емоційне. Навіть якісь радісні події могли викликати напад.

До першого прояву цієї хвороби Максимко займався танцями, йому це надзвичайно подобалось, мріяв стати чемпіоном.

Але все рухнуло в одну мить. Діагностували пухлину мозку. І далі хлопчик жив з неймовірними обмеженнями: не бігати, не стрибати, не плакати, не сміятися…

Мама дуже боялася за життя сина, проте лише після того, як з віком у Максима з’явилися проблеми з вимовою і пам’яттю, сім’я звернулася до львівських лікарів.

Обстеживши пацієнта, встановили, за сім років пухлина значно виросла і почала тиснути на ділянки мозку, що відповідають за мову і рухи.

Ризик паралічу правої половини тіла 15-річного хлопця став реальністю.

Єдиним шансом для Максима могла стати операція на мозку з пробудженням – AWAKE SURGERY.

Під час такої операції найважливіша частина втручання мусила проходити без наркозу, бо пацієнт повинен був знаходитися у свідомості.

– Я зрозумів, далі тягнути нікуди. З’явилися  ознаки того, що пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті, – каже завідувач нейрохірургічного відділення Михайло Ловга.

Під час найважливішої частини операції — видалення самої пухлини — лікарі вивели Максима з наркозу. Це потрібно було, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають.

Операція тривала сім годин! Щоб хлопець не заснув, медики відволікали його розповідями про супергероїв з коміксів, фантастичні світи, задавали всілякі запитання. Коли Максим відповідав, активність у відповідних ділянках мозку фіксували нейрофізіологи.

Хірургам вдалося повністю видалити пухлину. Мама почула обнадійливе: подальшого лікування пацієнт не потребує.

Епілептичних нападів більше не було, відновилася мова. І хлопчик із задоволенням ділиться планами на майбутнє: хоче зайнятися спортом і подорожувати.

– Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові! – каже його мама.

Джерело і фото:

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader