Єврокомісія виділила 500 млн євро на посилення потужностей з виробництва боєприпасів
Єврокомісія виділила 500 млн євро на посилення потужностей з виробництва боєприпасів

Єврокомісія виділила 500 млн євро на посилення потужностей з виробництва боєприпасів

Сьогодні Європейська Комісія ухвалила Акт на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP). Це стало третім етапом плану, погодженого 20 березня, щодо термінового постачання боєприпасів і ракет в Україну і допомоги державам-членам у поповненні їхніх запасів.

Єврокомісія пропонує виділити бюджет у розмірі 500 мільйонів євро в поточних цінах. Сформувати його планують шляхом перерозподілу різних інструментів, зокрема, Європейського оборонного фонду і майбутнього EDIRPA.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн нагадала, що держави-члени Європейського союзу надають додаткові боєприпаси зі своїх наявних запасів за підтримки Європейського фонду миру в розмірі 1 мільярда євро. А другим етапом є спільна закупівля боєприпасів для України на ще 1 мільярд євро. 

«І сьогодні ми працюємо на третьому напрямі. Посилюємо і прискорюємо оборонне промислове виробництво боєприпасів в Європі», - сказала дер Ляєн.

У Єврокомісії зазначають, що ці кроки допоможуть забезпечити Україну більшою кількістю боєприпасів для захисту своїх громадян. 

Фінансова підтримка надаватиметься у формі грантів, які сприятимуть зусиллям європейської оборонної промисловості щодо збільшення виробничих потужностей.Також, пропонують створити спеціальний фонд, який буде спрямований на підтримку підприємств у ланцюгах постачання боєприпасів. 

Пропозицію Єврокомісії тепер мають проголосувати Європарламенті (зазвичай на цьому етапі узгоджуються юридичні нюанси). Очікується, що рішення буде ухвалене до літа 2023 року. Сама програма підтримки розрахована до середини 2025 року.

Теги за темою
Україна допомога Єврокомісія
Джерело матеріала
loader
loader