Не всі знають, що хворі: статистика ВІЛ та гепатитів в Україні зросла під час війни
Не всі знають, що хворі: статистика ВІЛ та гепатитів в Україні зросла під час війни

Не всі знають, що хворі: статистика ВІЛ та гепатитів в Україні зросла під час війни

Епідемія Covid-19 відсунула на другий план усі інші епідемії, що з ними бореться людство, але вони нікуди не поділися.

Зокрема, мова йтиме про ВІЛ і гепатити. В Україні ці хвороби, як і раніше, показують тривожну статистику, а війна лише погіршила ситуацію.

Директорка Фонду Олени Пінчук  Ольга Сердюк проаналізувала останні дані і дійшла невтішних висновків.

– За нашими підрахунками в Україні зараз 260 тисяч людей живуть з ВІЛ. Проте, лише 69% знають про свій статус, – говорить Ольга.

Колись ми вважали, що ВІЛ – це проблема маргінальних груп споживачів наркотиків, чи чоловіків, що мають секс з чоловіками. Але сьогодні, за словами Ольги, це зовсім не так.

– 74% нових випадків зараження ВІЛ-інфекцією припадають на гетеросексуальні контакти. Тобто, люди не асоціюють себе з цією проблемою, не користуються презервативами. І якщо навіть регулярно роблять якісь лабораторні обстеження, то тесту на ВІЛ серед них немає, – каже Ольга Сердюк.

Тож людям варто знову і знову нагадувати – епідемія ВІЛ/СНІД може торкнутися будь-кого. Не варто нехтувати обережністю.

Нині, навіть попри війну, можна швидко і безпечно пройти тестування, а якщо тест покаже позитивний результат, то доступна антиретровірусна терапія, ефективність якої доведена.

Якщо проблема ВІЛ, в принципі, знайома нашим  громадянам завдяки великій роз’яснювальній роботі, яка велась в Україні, то проблема гепатитів – біла пляма. У більшості українців немає уявлення про справжню небезпеку цього захворювання.

– Це дуже загрозлива для воюючої України проблема. Нині в Україні реєструється 1 млн 350 тис. людей з гепатитом С і 560 тис. – з гепатитом В, – говорить директорка Фонду.

Це далеко не точні дані, бо немає інформації із зони бойових дій. А там, де кров, де поранення і травми, можливість захворіти на гепатит зростає в рази,

За словами Ольги Сердюк, лише 3% хворих на гепатит С знають про свій статус. Трохи більше – 6% знають, що хворіють на гепатит В. Війна, на жаль, значно погіршила ситуацію.

Проте, як і з ВІЛ-інфекцією, з гепатитами сьогодні можна впоратися.

По-перше, в медзакладах  є безкоштовні тести на гепатит, серед них і 15-хвилинні. По-друге, досить ефективною показала себе спеціальна терапія. Вона, звісно, серйозна, але може подолати хворобу, яка загрожує не лише здоров’ю, а й життю.

 

Джерело матеріала
loader