На 94 році життя померла зв'язкова УПА Катерина Щерба на псевдо "Олеся"
На 94 році життя померла зв'язкова УПА Катерина Щерба на псевдо "Олеся"

На 94 році життя померла зв'язкова УПА Катерина Щерба на псевдо "Олеся"

Протягом 1943 – 1945 років жінка була зв'язковою Романа Шухевича, Омеляна Польового та Дмитра Карпенка. У будинку батька Катерина Щерба допомагала лікувати хворих та поранених повстанців.

"Олеся" присвятила життя Україні

Після війни Катерина Щерба розпочала вчительську кар'єру. Викладала українську мову та літературу у Львові.

Коли Україна здобула незалежність, стала однією з перших членкинь "Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби".

Чин похорону діячки національно-визвольного руху розпочнеться 12 травня о 13:00 в капличці на вулиці Пекарська, 52. Катерину Щербу поховають на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань.

Вічна пам'ять людині, котра все життя присвятила Україні,
– йдеться у пості мера Львова.


Катерина Щерба померла у віці 94 років / Фото з фейсбуку Андрія Садового

Що відомо про життя зв'язкової УПА

  • Катерина Щерба народилася в селі Виспа Івано-Франківської області.
  • Мати Катерини була активісткою "Союзу українок", батько – постійним головою місцевої філії Товариства "Просвіта". Навчалася у Рогатинській гімназії, згодом вступила до учительської семінарії в Рогатині.
  • Для того, щоб допомагати повстанцям, пані Катерина, ще коли навчалася в Рогатині й була зв’язковою Романа Шухевича, пройшла курси медсестер. Вона неодноразово бувала на Золотій поляні, де стояв вишкіл партизанського відділу "Сіроманців".
  • Одного разу Катерину Щербу мало не арештували. Уникнути цього їй допомогли люди. Задля безпеки, залишаючись у підпіллі, вона часто змінювала міста, переїздила, міняла квартири. Потім вийшла заміж і змінила прізвище. Переїхала до Львова і так загубилася для НКДБ. Закінчила Львівський університет. Спершу вступила на німецьку філологію, потім перевелась на українську.
  • Чоловіком Катерини Щерби був заступник голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, педагог та громадський діяч Іван Щерба.
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader