Помер український композитор – засновник «Смерічки» Левко Дутківський
Помер український композитор – засновник «Смерічки» Левко Дутківський

Помер український композитор – засновник «Смерічки» Левко Дутківський

У Чернівцях помер буковинський композитор та засновник ВІА “Смерічка” Левко Дутківський. Як розповів на своїй сторінці у фейсбук журналіст Михайло Маслій, здоров'я композитора підірвали коронавірус та інфаркт.

- У рідних Чернівцях, в кардіологічному центрі, після перенесеного інфаркту і коронавірусу, 16 травня воєнного 2023 року близько 20 години помер один із основоположників української естрадної пісні, великий вчитель, композитор, музикант і стратег Левко Дутковський. До 80 повних літ додалося лише 37 мучених і хворобливих днів. Легенда української естради, засновник славнозвісного на весь світ ВІА «Смерічка», - наголосив Маслій. 

Левко Дутківський у 1966 році перший почав поєднувати тогочасні ритми, гармонію поп– та рок–музики з народним гуцульським, буковинським, загальноукраїнським мелосом і фольклором, виробляючи таким чином свій власний стиль.  Він створив біг-біт групу «Смерічка», яка вперше використавши електроінструменти та стала стала одним із перших ВІА в колишньому СРСР.

Крім Дутківскього, який співа та грав на клавішах і гітарі, до складу групи входили Олексій Гончарук (вокал, гітара), Олександр Шкляр(соло-гітара, саксофон); Юрій Шорін (барабани), Віктор Музичко (бас-гітара, вокал), Валерій Бурмич і Леонід Сіренко (духові). Також з 1970 у «Смерічці» , крім самого Дутківського, брали участь Октавіан Бендас (лідер-гітара), Олександр Мараков (ритм-гітара, вокал), Олег Федотов (бас-гітара), Олександр Мазан (ударні інструменти), Валерій Бурмич, Олесь Курик, Олександр Бродовінський, Василь Гнатюк (духові інструменти), Галина Мокрецова, Таня Герасимова, Одарка Журумія, Марія Наголюк, Зоя Маслова (бек-вокал), Марія Ісак, Мирослава Єжиленко (з 1972 р.).

Також Завдяки Дутківському  почався професійний злет і популярність солістів «Смерічки» Назарія Яремчука і Василя Зінкевича, композитора Володимира Івасюка, співаків  Софії Ротару, Людмили Артеменко, Іво Бобула, Павла Дворського й інших

Джерело матеріала
loader
loader