«Вагнер» купив у Китаю амуніцію в обхід санкцій – Financial Times
«Вагнер» купив у Китаю амуніцію в обхід санкцій – Financial Times

«Вагнер» купив у Китаю амуніцію в обхід санкцій – Financial Times

Підставна компанія ПВК «Вагнер», власником якої є Євген Пригожин, придбала тисячі захисних шоломів у Китаю наприкінці минулого року, незважаючи на санкції. Про це пише Financial Times.

Видання з'ясувало, що компанії, які використовуються ватажком бойовиків для оснащення своїх операцій в Африці, продовжують вільно експортувати та імпортувати товари на міжнародні ринки, незважаючи на шквал західних санкцій, спрямованих на припинення діяльності приватної армії, яку США визнали «транснаціональною злочинною організацією».

Пов'язана з ПВК «Вагнер» російська компанія «Брокер Експерт» купила 20 тис. шоломів на полімерній основі у невеликої китайської компанії Hangzhou Shinerain Import And Export Co в листопаді і грудні минулого року. Китайська група стверджувала, що вони призначені для «ігрового використання».

Зазначається, що закупівля шоломів, розділена на чотири партії загальною вартістю трохи більше $2 млн, відбулася в той час, коли Пригожин вербував десятки тисяч російських ув'язнених для відправки на фронт в Україні. З того часу велика кількість цих «вагнерівців» загинула у жорстокій війні на виснаження за захоплення міста Бахмут, а нещодавно США підрахували, що з грудня в Україні загинуло понад 20 тис. російських бойовиків.

Китайська ж група заявила, що їй нічого не відомо про Пригожина або «Групу Вагнера», а також про зв'язки «Брокер Експерт» з «Вагнером».

«Ми просто виконуємо замовлення, які отримуємо, і дотримуємося закону, ми б не відвантажували нічого незаконного», – заявили там.

При цьому компанія відмовилася пояснити, що мається на увазі під «ігровим використанням» та надіслати виданню фотографії шоломів. 

Джерело матеріала
loader
loader