Посла Японії в Китаї викликали до МЗС у зв'язку із заявами саміту G7: Токіо звинуватили у "змові"
Посла Японії в Китаї викликали до МЗС у зв'язку із заявами саміту G7: Токіо звинуватили у "змові"

Посла Японії в Китаї викликали до МЗС у зв'язку із заявами саміту G7: Токіо звинуватили у "змові"

Заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун у неділю викликав посла Японії у Китаї Хідео Тарумі у зв'язку із заявами саміту G7 у Хіросімі. Токіо звинуватили у "змові".

Про це повідомляє китайський міжнародний новинний телеканал CGTN. Зазначається, що комюніке лідерів "Великої сімки" та інші документи, прийняті на саміті в Японії, містять коментарі, "покликані роздмухати китайську тематику".

Сунь заявив, що Японія, яка головує в G7, вступила в змову з іншими країнами, очорняючи і нападаючи на Китай, а також втручаючись у внутрішні справи Китаю.

"Це порушує основні принципи міжнародного права та дух чотирьох політичних документів між Китаєм та Японією та підриває суверенітет, безпеку та інтереси Китаю в галузі розвитку", – сказав Сунь.

"Китайська сторона дуже незадоволена і рішуче виступає проти", – додав він.

Заступник міністра закордонних справ Китаю також зазначив, що тайванське питання є основою основних інтересів Китаю. За його словами, це питання, яке стосується політичної основи китайсько-японських відносин та червоної межі, яку не можна переходити.

Сунь додав, що ситуація в Гонконгу, Сіньцзяні та Сізані є внутрішніми справами Китаю і не зазнають втручання з боку зовнішніх сил.

Сунь також відкинув звинувачення в "економічному примусі" та "борговій пастці" і заявив, що Сполучені Штати є ініціаторами порушення міжнародного порядку та правил та порушення роботи світової економіки.

За його словами, Китай твердо відданий оборонній ядерній стратегії. Він виконав свою обіцянку "не застосовувати першою" ядерну зброю і завжди підтримував свій ядерний потенціал на мінімальному рівні, який вимагає національна безпека.

"Китай – єдина з п'яти ядерних держав, яка дала такі обіцянки", – наголосив Сунь.

Він закликав японську сторону виправити своє ставлення до Китаю, зрозуміти його стратегічну автономію, дотримуватися принципів чотирьох політичних документів між Китаєм та Японією та дійсно сприяти стабільному розвитку китайсько-японських відносин із конструктивною позицією.

Нагадаємо, росіяни вкрай незадоволені проведенням саміту G7 у Хімосімі, Японія, за участю президента України Володимира Зеленського. Влада РФ заявила про "брудну репутацію" країн, що входять до "Великої сімки".

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– Сунак та Зеленський зустрілися у кулуарах саміту G7 у Хіросімі (Японія). Лідери емоційно привітали одне одного;

– задля участі Зеленського у зустрічі G7 організатори змінили розклад. Президент України прибув до країни у суботу, 20 травня, а 21 числа, в заключний день саміту, візьме участь в офіційних заходах.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader