Під Бахмутом ЗСУ перехопили ініціативу: американські аналітики про успіхи оборонців міста
Під Бахмутом ЗСУ перехопили ініціативу: американські аналітики про успіхи оборонців міста

Під Бахмутом ЗСУ перехопили ініціативу: американські аналітики про успіхи оборонців міста

Українські сили провели низку успішних атак.

Українські Збройні сили отримали ініціативу під Бахмутомна Донеччині. Тепер вони можуть почати новий етап операцій навколо міста.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Продовження успішних обмежених українських контратак на флангах Бахмута може ускладнити російську операцію надання допомоги на місці в Бахмуті", - йдеться у звіті.

Тим часом Російські "воєнкори" стверджують, що українські сили провели успішні контратаки поблизу Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Зазначається, що контратаки ЗСУ поблизу Оріхово-Василівки призвели до того, що підрозділи "вагнерівців" відступили до кілометра від своїх позицій у цьому районі.

Крім того, військові блогери стверджували, що українці захопили височини вздовж траси Е40 (Бахмут – Слов’янськ) поблизу Оріхово-Василівки. В цьому районі тривають бої. Один блогер також стверджував, що ЗСУ просунулися до Кліщіївки та перетнули канал Сіверський Донець. Можливо, загрожуючи оточити населений пункт і змусити окупантів відступити на схід.

Геолокаційні кадри за 24-25 травня показують, що війська РФ, ймовірно, відновили обмежені позиції на захід від Кліщіївки. Зазначається, що раніше в ISW оцінювало, що російським силам може бути важко замінити сили "Вагнера" в Бахмуті, а успішні обмежені та локалізовані українські контратаки, ймовірно, ускладнять їхню здатність це зробити.

Аналітики зауважують, що зменшення темпів російських наступальних операцій у районі Бахмута та повідомлення про операцію з надання допомоги на місці, ймовірно, нададуть українським силам у цьому районі ініціативу розпочати новий етап операцій навколо міста, якщо вони того захочуть.

Нагадаємо, ватажок "вагнерівців" Євген Пригожин заявив, що його ПВК почало вихід із Бахмута. Мовляв, "Вагнер" передає свої позиції регулярній армії РФ. З українського міста бойовики нібито мають намір повністю вийти з міста до червня.

Джерело матеріала
loader
loader