У Польщі офіційно розслідуватимуть вплив Росії на країну
У Польщі офіційно розслідуватимуть вплив Росії на країну

У Польщі офіційно розслідуватимуть вплив Росії на країну

Про це Анджей Дуда заявив під час пресконференції у Варшаві. Польський лідер наголосив, що країна повинна знати про російський вплив за останні 20 років.

Чому важливо розслідувати російський вплив

Анджей Дуда підкреслив, що російський вплив на країни Європи викликав турбулентність, наслідком якої стала війна проти України, енергетичні, економічні та інші проблеми в регіоні. Тому потрібно розслідувати їх.

Тому я вирішив підписати закон, який був нещодавно схвалений парламентом. Він стосується створення спеціальної державної комісії щодо розслідування російського впливу на аспекти, пов’язані з безпекою Польщі протягом останніх двох десятиліть,
– наголосив Дуда.

Президент Польщі попросив прем'єр-міністра Матеуша Моравецького порушити питання розслідувань російських впливів на Європейській Раді.

Новостворена Державна комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам та ухвалення "шкідливих рішень" у період з 2007 по 2022 рік. Також комісія буде наділена повноваженнями скасовувати адміністративні рішення, ухвалені під впливом росіян, забороняти виконувати функції, які пов'язані 3 розпорядженням державними коштами на термін до 10 років, а також анульовувати допуск до державної таємниці на такий же термін.

Водночас польська опозиція виступає проти розслідування у такому форматі, бо, на їхню думку, комісія стане засобом тиску на опозиційні сили. Крім того, Сенат Польщі відхилив законопроєкт, який підтримав парламент та президент Дуда.

Джерело матеріала
loader