Росія може захопити владу у Білорусі після смерті Лукашенка – політтехнолог
Росія може захопити владу у Білорусі після смерті Лукашенка – політтехнолог

Росія може захопити владу у Білорусі після смерті Лукашенка – політтехнолог

Що відбуватиметься у Білорусі після смерті Олександра Лукашенка.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко після приїзду на парад до Москви 9 травня спровокував багато чуток про стан свого здоров'я. Після смерті Лукашенка білоруси матимуть два варіанти: або до влади прийде вже достатньо чисельна білоруська опозиція, або Росія.  

Про це "24 Каналу" розповів політтехнолог Михайло Шейтельман.  

На думку Шейтельмана, якщо Лукашенко помре, то з півдня на Мінськ мають висунутись підрозділи Полк Калиновського, а з півночі – легітимний уряд на чолі зі Світланою Тихановською.

"Спокійно, без зброї, адже всі білоруси сидітимуть вдома, включно з військовими, ОМОНівцями й поліцейськими та чекатимуть, як все це закінчиться. Лукашенко організував таку систему влади, що ніхто й не поворухнеться без нього. Усі чекатимуть, коли з’явиться хтось кмітливіший і візьме владу до своїх руки", – зазначив політтехнолог.

Проте, якщо опозиція Білорусі одразу не зробить спробу взяти керування країною, Росія не прогавить такий шанс.

"Якщо білоруська опозиція буде "керувати" з Вільнюса, то з ними ніхто не буде рахуватись. Водночас полк Калиновського може забезпечити безпеку для опозиціонерів та звільнити політичних в’язнів режиму Лукашенка", - зауважив експерт.

Що відомо про стан Лукашенка

Олександр Лукашенко після параду 9 травня у Москві не з’явився на обіді президента РФ Володимира Путіна з лідерами інших держав. Як повідомили пропагандисти, самопроголошеному лідеру Білорусі стало погано і він залишив російську столицю. 

Видання The Mirror припустило, що Лукашенка могли отруїти під час візиту до Москви на парад 9 травня.

Чутки про стан білоруського диктатора підігріло і те, що він не з'явився на святкуванні Дня Державного прапора, Державного герба і Державного гімну Білорусі 14 травня. 

Проте вже 15 травня самопроголошений Олександр Лукашенко вперше за 6 днів з'явився на публіці. І заявив, що не збирається вмирати.

Російський політолог і колишній спічрайтер Путіна Аббас Галлямов теж припустив, що Лукашенка могли отруїти.

Джерело матеріала
loader
loader