Під ковпаком: банкам наказали з 5 червня інформувати НБУ про всі карткові операції українців
Під ковпаком: банкам наказали з 5 червня інформувати НБУ про всі карткові операції українців

Під ковпаком: банкам наказали з 5 червня інформувати НБУ про всі карткові операції українців

В Україні з 5 червня 2023 року правила фінансового моніторингу стануть значно жорсткішими. Банки повинні будуть щотижня у понеділок до 16 години дня звітувати Національному банку України щодо карткових операцій своїх клієнтів за минулий тиждень.

Дані мають подаватися із зазначенням імені клієнта-фізичної особи, або точної назви суб’єкта господарювання, який здійснював платежі. Про це повідомляє видання "Мінфін" із посиланням на лист НБУ за № 25−0005/38228 від 1 червня 2023 року.

До розпорядження видання потрапив лист, який НБУ розсилає українським банкам. Згідно із ним, регулятор вимагає від фінансових установ інформацію за наступними операціями клієнтів:

  • P2P-перекази – переведення коштів між рахунками клієнтів, які є фізичними особами;
  • Операції з поповнення карток готівкою, або зі зняття готівки з карткових рахунків через каси або банкомати;
  • Будь-які оплати в інтернеті;
  • Операції між рахунками компанії та клієнтів – маються на увазі перекази грошей з корпоративних рахунків на рахунки клієнтів, або перекази з карток на розрахункові рахунки компаній.
Лист НБУ до банків щодо нових правил моніторингу

Важливий нюанс – в документі не вказаний поріг, від якого банки повинні подавати відомості про карткові операції до Нацбанку. Тобто, передачі до Держфінмоніторингу підлягають дані про будь-які карткові операції вказаних типів незалежно від їхньої суми. Тоді як раніше банки подавали інформацію тільки щодо операцій від 400 тисяч гривень, а менші транзакції залишалися поза увагою НБУ.

Нагадаємо, як раніше повідомляв OBOZREVATEL, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні активізувалися шахраї, які обкрадають громадян за допомогою соціальної інженерії. При цьому 86% випадків шахрайства випадає на операції в інтернеті, в тому числі карткові перекази.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader