УПЦ МП має два дні, щоб добровільно покинути Києво-Печерську лавру, – Мінкульт
УПЦ МП має два дні, щоб добровільно покинути Києво-Печерську лавру, – Мінкульт

УПЦ МП має два дні, щоб добровільно покинути Києво-Печерську лавру, – Мінкульт

5 червня комісія з міністерства завершила роботу та підписала з Національним заповідником "Києво-Печерська лавра" акт приймання-передачі державного майна.

УПЦ МП проводило самовільне будівництво на території Заповідника

УПЦ МП має два дні, щоб покинути територію Заповідника та повернути державне майно.

"У випадку відмови – буде суд для прийняття відповідного рішення щодо усунення перешкод Заповіднику у користуванні майном. Сьогодні представники Монастиря відмовилися через канцелярію прийняти Акт прийому-передачі державного майна. Заповідник відправив всі документи поштою та в електронному форматі", – зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Він повідомив, що проінспектовані об’єкти у різному стані: представники московського патріархату проводили самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника.

Що відомо про виселення УПЦ МП з Лаври

  • 10 березня УПЦ МП отримала листа від Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про розірвання договору про користування державним майном та будівлями на території заповідника.
  • Місцеві попи малипокинути Лавру до 29 березня 2023 року. Проте монахи московського патріархату чинили спротив цьому процесу. Вони неодноразово зривали роботу комісія з міністерства, а також проводили богослужіння навіть після того, як їм вказали на вихід.
  • На територію Лаври регулярно навідувались представники московської церкви. Зокрема у травні тампомітили митрополита УПЦ МП Онуфрія. Паралельно в Лавріпроводили богослужіння представники Православної церкви України.
Теги за темою
УПЦ МП
Джерело матеріала
loader
loader