Так, у мережі оприлюднили жахливі кадри мору риби з села Мар'янське Дніпропетровської області. Фахівці нагадали, які ризики для здоров'я несе споживання цієї риби.
Споживання цієї риби небезпечне
Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, зокрема, сушити, в'ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини,
– йдеться в повідомленні МОЗ.
Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Симптоми ботулізму
- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль,
- початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), "пеленою" перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення,
- блювання, запор і здуття живота,
- параліч дихальних м'язів,
- підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму. Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів.
У відомстві додали, що медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості.