Чи може тест на вагітність може показати, що її нема
Чи може тест на вагітність може показати, що її нема

Чи може тест на вагітність може показати, що її нема

Як діє тест на вагітність

Тест-смужки вигадали у 1960 роках і з того часу сильно не змінювали. Вони визначають наявність гормону хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ) у сечі. У трьох зонах цих паперових смужок нанесені антитіла до ХГЛ та барвник. Якщо в сечі є гормон, вони з ним зв'яжуться і відбудеться фарбування другої смуги.

Оболонка ембріона виробляє ХГЛ через 6 – 8 днів після запліднення, і його можна виявити у крові та сечі матері. На початку вагітності концентрація ХГЛ подвоюється кожні 2 – 3 дні.

Як помиляється тест на вагітність

Точність тестів при дотриманні інструкції висока – від 91%. Але вони можуть помилятися в обидві сторони. У разі помилково негативного результату він показує одну смужку, а треба дві. Річ у тому, що навіть суперточні тести вловлюють концентрацію ХГЛ із 10 МО/л. У перші дні його менше.

Чим раніше після зачаття дівчина занурює смужку в сечу, тим складніше виявити ХГЛ. Для достовірності лікарі рекомендують тестуватись через день після затримки або через 21 день після незахищеного сексу.

Одну смужку можна отримати, якщо поспішати і недотримати тест. Зазвичай результат готовий за 5 – 10 хвилин, це написано в інструкції. Там же вказано, що краще його робити на концентрованій, ранковій сечі.

Хибнопозитивний результат, коли вагітності немає, а дві смужки є, трапляється рідше. Так буває, якщо яйцеклітина прикріпилася, ХГЛ почав вироблятися, а потім вагітність перервалася. Інша причина – прийом ліків, які підвищують рівень ХГЛ.

Джерело матеріала
loader
loader