Чоловік купити квиток у жіноче купе все ж може, але є нюанси: “Укрзалізниця” роз’яснила подальші дії
Чоловік купити квиток у жіноче купе все ж може, але є нюанси: “Укрзалізниця” роз’яснила подальші дії

Чоловік купити квиток у жіноче купе все ж може, але є нюанси: “Укрзалізниця” роз’яснила подальші дії

Думки пасажирок щодо нагальності таких купе розділились.

В Україні запустили пілотний проєкт жіночих купе, придбати квитки вже можна у мобільному додатку, йдеться в ТСН. 

"Їхати в одному купе з трьома чоловіками - не буду!" - такий допис на початку травня з'явився у твітері. У суспiльствi зав’язалась жвава дискусія і нарешті досягла свого апогею - відтепер подорожувати можна лише у жіночій компанії. 

Попит на таку послугу виник через те, що далеко не всі жінки почуваються безпечно під час нічних поїздок. Поки така опція доступна лише на чотирьох рейсах далекого сполучення - два потяги йтимуть з Києва, один - рушатиме з Дніпра, і ще один - з Харкова. “Це поїзди, на які є скарги, або згідно нашої аналітики, траплялись більш за все якісь конфліктні ситуації”, - пояснили в “Укрзалізниці”.

Придбати квитки можна через мобільний застосунок, продажі стартують від 30 червня, їхня вартість не відрізнятиметься від загальної. Місця для жінок з дітьми до 6-ти років у додатку промаркують. “Якщо раптом хтось переплутав і ми побачимо, що чоловік придбав квиток у жіноче купе – то наш контактний центр телефонуватиме пасажиру і буде йому казати, що це квиток в жіноче купе і, на жаль, ми не можемо вас туди допустити”, - пояснюють в “Укрзалізниці”.

Також додають, що слідкуватимуть за попитом. На етапі "пілоту" на кожен із маршрутів виділили по три купе. Тим часом, думки на столичному вокзалі розділилися - хтось ініціативу підтримує. “Жіночі вагони – це дуже зручно. Я не те, що гендерна якась, але це дуже добре. І для чоловіків, і для жінок – ніхто нікому не заважає”, - каже одна із пасажирок. 

Дехто відверто не розуміє навіщо це робити.“Якби іншого вибору не було, а тільки жіноче купе - то так. А спеціально ганятися за таким квитком не стала б”, - каже інша пасажирка. 

Ідея створити окремі місця для жінок для України не нова - у липні 2020 року медійний простірсколихнула історія Анастасії Лугової. До купе, де їхала дівчина з сином, увірвався невідомий - побив її та намагався зґвалтувати.Мовчати Настя не стала. “Коли я це заявила – мені почали писати багато жінок, що це не перший раз, що таке було. І що скільки випадків – жінки боялися про це сказати”, - розповідає вона. 

“Насправді, як на мене, було б добре, щоб людина мала можливість вибирати і якщо людина відчуває, що для неї це принципово важливим, вона може вибрати цю опцію і купити квиток в купе, де є люди тільки її статі”, - каже психологиня. 

Посилити безпеку пасажирів - над цим зараз працюють в “Укрзалізниці”. Нові вагони вже обладнали камерами відеонагляду та кнопкою виклику провідника. 

Китайський "Бенксі" розмальовує руїни харківських будинків, щоб подарувати українцям надію

У зневоднених містах люди вигадують системи збору дощової води, бо без неї не обійтись після зміління водосховища

Волонтерка Світлана із Харківщини тепер і сама потребує допомоги

Джерело матеріала
loader
loader