Чи можна вживати продукти після підтоплення: у МОЗ дали чіткі рекомендації
Чи можна вживати продукти після підтоплення: у МОЗ дали чіткі рекомендації

Чи можна вживати продукти після підтоплення: у МОЗ дали чіткі рекомендації

Медики назвали ознаки продуктів, яких необхідно позбутися після контакту з водою.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у населених пунктах на підтопленій території у помешканнях та погребах залишитися харчові продукти, які контактували з водою. 

У Міністерстві охорони здоров’я застерігають, що така їжа потребує обережного використання. 

“Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!” - наголошують у повідомленні.

Потрібно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
  • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.

Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

Продукти, які контактували з водою, перед приготуванням потрібно очистити, промити чистою водою, а ще краще — продезінфікувати.

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно вимити все гарячою водою з мийним засобом та промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами. Після цього потрібно облити окропом та дати висохнути або витерти насухо.

Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки, але не забудьте записати термін придатності;
  • очистіть поверхню від бруду та мулу;
  • помийте упаковки гарячою мильною водою;
  • ополосніть її чистою безпечною водою;
  • промийте окропом;
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб.

Такі консерви потрібно спожити якомога швидше.

Окрім того, у МОЗ радять у разі підозри, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готувати вдома, доки не буде висновку спеціаліста, що це безпечно.

Джерело матеріала
loader
loader