Як діють таблетки для знезараження води: де можна їх дістати
Як діють таблетки для знезараження води: де можна їх дістати

Як діють таблетки для знезараження води: де можна їх дістати

Підрив окупантами Каховської ГЕС спровокував катастрофічні наслідки. Після терористичного акту поверхневі води постраждалих територій мають високий рівень забруднення. Підтоплення або повне знищення сільськогосподарських угідь, каналізаційних споруд та цвинтарів спричинює поширення та розмноження хвороботворних мікроорганізмів, вірусів, грибків та збудників тяжких хвороб.

Без очищення воду не рекомендують ні використовувати у господарстві, ні, тим паче, пити – інакше гострих інфекцій не оминути. У МОЗ розповіли, де отримати та як користуватися таблетками для знезараження води.

Куди звернутися, щоб отримати таблетки

Мешканцям постраждалих районів радять вживати тільки привізну бутильовану воду, а також воду з систем централізованого постачання.

Найефективнішим засобом очищення води є спеціальні таблетки для знезараження. За інформацією МОЗ, їх поставляють у прилеглі регіони централізовано, тобто з їх отриманням не має виникати жодних проблем.

Щоб отримати таблетки, варто звернутися до:

  • центрів контролю та профілактики хвороб;
  • представників місцевої влади, органів місцевого самоврядування;
  • представників виїзних бригад ЦКПХ.

Дія таблеток

Таблетки для знезараження знищують як бактерії, так і бактеріальні спори, а також хвороботворні грибки, віруси, цисти.

Вчені довели їхню ефективність проти вірусів, які спричиняють ряд хвороб, у тому числі холеру, дизентерію, черевний тиф, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції.

Правила використання та дозування

Таблетки не можна ковтати. Перед використанням потрібно уважно дотримуватися дозування. Діяти таблетка починає, коли після розчинення минуло мінімум 30 хвилин. Раніше цього часу очищену воду вживати не можна.

Якщо ви набрали сильно забруднену воду з поверхневих водойм та відкритих колодязів перед використанням таблеток потрібно дотримуватися наступних правил:

  1. Вода має відстоятися у ємності. Для знезараження використовують виключно відстояну воду, без ознак осаду.
  2. Воду потрібно відфільтрувати. Допоможуть у цьому фільтр для води, або ж кілька шарів чистої тканини, паперовий рушник, фільтр для кави чи паперові серветки.

Дотримуйтеся інструкції. Розчинити таблетку можна в тій кількості відстояної та відфільтрованої води, яка вказана на упаковці.

Якщо ви набрали воду зі свердловин, колодязів і вона не має видимих ознак забруднення, не тіште себе завчасно думкою про її безпечність. Таку воду обов’язково треба очистити, адже вона може бути забрудненою шкідливими мікроорганізмами.

Яку воду використовувати заборонено

Не можна використовувати воду, яка має хоча б одну з наступних ознак:

  • неприємний чи різкий запах;
  • нехарактерний колір жовтих, зелених та інших відтінків;
  • поверхня води в ємності вкрилася дивною плівкою;
  • на поверхні води починає утворюватися біла чи каламутна піна.
Як діють таблетки для знезараження води: де можна їх дістати

Крім вищезазначених обмежень, не можна також змішувати таблетки з кислотними розчинами (це спровокує процес виділення токсичного газу), спалювати їх або вдихати пари, що вивільняються при розчиненні.

Зберігати таблетки потрібно у сухих місцях із достатнім рівнем провітрювання, звісно ж, подалі від дітей.

До речі, у представництві природоохоронної організації Greenpeace заявили, що через підрив Каховської ГЕС затоплені 32 заводи, АЗС, теплоелектростанції та склади

Як повідомляв OBOZREVATEL, унаслідок підриву Каховської ГЕС затопленими лишаються 45 населених пунктів28 із них розташовані на правому березі Дніпра, ще 17 – на окупованому лівобережжі Херсонщини.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader