Шевченківська премія. Комітет цьогоріч відмовився від скандальної номінації
Шевченківська премія. Комітет цьогоріч відмовився від скандальної номінації

Шевченківська премія. Комітет цьогоріч відмовився від скандальної номінації

Новий голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук заявив, що цього року номінацію «За внесок у перемогу», яка і спричинила скандал довкола Шевченківської премії, вручати не будуть. Про це він повідомив у ефірі телемарафону.

За словами Нищука, після призначення на посаду голови Комітету його завданням було зробити аналіз ситуації, «зрозуміти проблему, що ще не закрита» і сформувати новий склад Комітету, з яким можна обговорити і всі наболілі питання. Він додав, що нові члени комітету «мають бути амбасадорами Шевченківської премії» та бути представниками різних напрямків, фахівцями у різних видах мистецтва.

Очільник Комітету повідомив, що від номінації «За внесок у перемогу», яка і спричинила скандал довкола Шевченківської премії, цього року вирішили відмовитись.

«Багато колег казали, що змінювати гру під час гри не є дуже правильно. Більше того, робити якісь доповнення треба робити вже на нову кампанію. І це розуміння ми знайшли. Я не хочу говорити, доки не вийшов указ, він готується, це суто технічна процедура, який власне закриє питання попереднього комітету. Себто будуть нагороджені ті, кого вже оголосили. А додаткова номінація посеред літа, коли в нас уже з вересня має починатися нова кампанія і подача заявок на 24, мені здається, є недоречним. Тому її не буде», – зазначив він.

Найближчими днями має вийти президентський указ, «який завершить всю ситуацію по попереднім переможцям». Після цього Комітет у новому складі приступить до роботи над Шевченківською премією 2024 року.

Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

Також не було опубліковано відповідного указу президента. У Комітеті пояснили, що це сталося через рішення його голови, Юрія Макарова, додати ще одну номінацію – «За внесок у перемогу».

Через критику цієї ініціативи всі члени Комітету з Шевченківської премії включно з головою склали повноваження.

Згодом члени комітету Шевченківської премії провели віртуальне засідання, на якому вирішили таки оприлюднити прізвища лауреатів цьогорічної премії, що і було зроблено. А ще через день Юрій Макаров написав, що звільняється з посади голови комітету Шевченківської премії. 

Джерело матеріала
loader
loader