Швеція навчатиме українських пілотів на винищувачах Jas 39 Gripen: оголошено новий пакет допомоги
Швеція навчатиме українських пілотів на винищувачах Jas 39 Gripen: оголошено новий пакет допомоги

Швеція навчатиме українських пілотів на винищувачах Jas 39 Gripen: оголошено новий пакет допомоги

Швеція виділяє дванадцятий пакет військової допомоги Україні на загальну суму 230 мільйонів шведських крон (понад 14 млн євро), про що було заявлено на зустрічі Контактної групи з питань оборони України в Брюсселі 15 червня. Кошти підуть на закупівлю та підготовку військового обладнання для Сил оборони.

Про це йдеться у пресрелізі Міністерства оборони Швеції.

Зокрема у повідомленні оборонного відомства країни також сказано, що їхні Збройні сили навчатимуть українських пілотів виконувати завдання на шведських багатоцільових винищувачах четвертого покоління JAS 39 Gripen.

"Перед збройними силами поставлено завдання з підготовки українських пілотів та пов’язаного авіаційного персоналу на JAS 39. Передісторія полягає в тому, що ЗСУ висловили бажання мати можливість оперативно опанувати JAS 39 Gripen, оскільки одним із найневідкладніших заходів є посилення української протиповітряної оборони сучасною бойовою авіацією", – йдеться в повідомленні.

Також Збройні сили Швеції впроваджуватимуть рішення щодо постачання систем військової техніки в Україну та створення центрів її обслуговування.

В Міноборони Швеції зазначили, що з 2022 року країна поставила в Україну велику кількість різних типів систем обладнання, при цьому шведська підтримка з обслуговування обмежувалася підготовкою обладнання з подальшим транспортуванням в Україну. Однак більш кваліфіковані системи озброєння вимагають довгострокового рішення щодо постачання, що включає технічну підтримку системи, запасні частини та замінні одиниці, а також боєприпаси для підтримки оперативної ефективності.

Таким чином, збройні сили мають намір розробити довгострокове рішення щодо постачання кваліфікованих систем військової техніки, таких як Robotsystem 70, Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 і Archer, які були передані Україні.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Швеція створить логістичні центридля переданої Україні військової техніки, де її ремонтуватимуть та обслуговуватимуть. Їх розташують в одній із сусідніх з Україною країн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader