Столтенберг: ядерна зброя в Білорусі посилює вимогу України щодо вступу в НАТО
Столтенберг: ядерна зброя в Білорусі посилює вимогу України щодо вступу в НАТО

Столтенберг: ядерна зброя в Білорусі посилює вимогу України щодо вступу в НАТО

Розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі посилюють вимогу України щодо якнайшвидшого приєднання до НАТО. Однак "турбоприєднання" не буде: долучитися до альянсу наша держава зможе лише за умови збереження суверенітету та незалежності.

Натомість у НАТО подбають про створення надійних механізмів безпеки України, аби після завершення війни Росія не змогла зібратися з силами і напасти знову. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в  інтерв’ю німецькому виданню Welt.

За словами очільника НАТО,  Альянс із занепокоєнням зустрів заяву Москви про наміри розмістити у Білорусі ядерне озброєння. При цьому наразі у НАТО не бачать ознак, що Кремль може застосувати ядерну зброю в осяжному майбутньому.

Столтенберг також зауважив, що поява ядерної зброї на білоруській території посилює вимогу України про якнайшвидше членство у НАТО. Однак, зазначив він, "турбоприєднання" очікувати не слід.

"Майбутнє України – в НАТО, але зараз пріоритетом для України є самоствердження як суверенна і незалежна держава - інакше немає можливості обговорювати членство... Ми повинні забезпечити, щоб коли ця війна закінчиться, існували  надійні механізми безпеки України, щоб Росія не могла переозброїтися і знову напасти, щоб розірвався цикл російської агресії", – поділився міркуваннями генсек НАТО.

Він оголосив, що на саміті у Вільнюсі у липні НАТО ухвалить пакет допомоги, покликаний привести Україну до стандартів НАТО впродовж кількох років. Зокрема, передбачається активізувати політичні зв'язки.

"Це наблизить Україну до НАТО",– запевнив Столтенберг.

Він також висловився щодо мирних переговорів між Україною та Росією. З ними, переконаний Столтенберг, у жодному разі не можна поспішати.

"Ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася. Але щоб мир був тривалим, він має бути справедливим", – наголосив Столтенберг.

Справедливий мир, вважає генсек НАТО, виключає заморожування конфлікту та виконання продиктованих РФ умов та ультиматумів. Які умови мирного договору є прийнятними, визначати має Київ.

Водночас Україна може посилити свої переговорні позиції, здобувши перемоги на фронті.

"Чим більше окупованих територій зможе звільнити Україна, тим кращі карти вона матиме за столом переговорів для досягнення справедливого і тривалого миру", – впевнений Столтенберг.

Нагадаємо, раніше в українському МЗС поділились очікуваннями від саміту НАТО у Вільнюсі. У  Києві хотіли би конкретики щодо термінів вступу до Альянсу і гарантій на час до здобуття повноправного членства.

Не виключено, що у ході саміту 11-12 липня у литовському Вільнюсі  Україні можуть запропонувати варіант співпраці, про який Київ ще не знає і щодо якого тривають переговори. Можливо, це стане кроком назустріч вступу нашої країни до Північноатлантичного альянсу.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader