Воєнний стан: як військовому виїхати на лікування за кордон
Воєнний стан: як військовому виїхати на лікування за кордон

Воєнний стан: як військовому виїхати на лікування за кордон

Воєнний стан: як військовому виїхати на лікування за кордон

Цієї весни порядок оновили.

Військові, які з перших днів повномасштабного вторгнення Росії боронять нашу країну, часто отримують поранення і потребують лікування за кордоном.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як військовому виїхати на лікування до іноземного медичного закладу.

Вони нагадали, що з кінця квітня діє оновлений порядок направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією РФ, на лікування за кордон. Так, Постановою Кабміну №411 від 05.04.2022 р. передбачено детальний маршрут воїна до іноземного лікувального закладу.

Як військовому виїхати на лікування за кордон

Заклад охорони здоров’я, в якому захисник України перебувають на лікуванні та/або реабілітації, готує висновок про необхідність направлення на лікування за кордон за формою. Висновок підписує керівник закладу та лікуючий лікар або інша уповноважена особа.

Лікувальний заклад формує та надсилає до державного органу, що входить до складу сектору безпеки і оборони, в якому проходить службу захисник України:

  • перелік військових, щодо яких наявні висновки про необхідність направлення на лікування за кордон, із зазначенням діагнозу/діагнозів та ускладнень;
  • документи для кожного з пацієнта, який потребує лікування за кордоном.

 А саме:

  • згоду військового або його законного представника на лікування за кордоном з наданням однозначної згоди на обробку персональних даних, що стосуються медичної інформації;
  • згоду на обробку та передачу персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства у довільній формі;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення на лікування за кордон.

Державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, протягом трьох календарних днів надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями отриманих від лікувального закладу документів та готує дозволи на виїзд за кордон для захисників України.

МОЗ, зокрема через Координаційний центр з надзвичайних ситуацій (Emergency Response Coordination Centre), шукає конкретну країну-члена ЄС, яка готова на безоплатній основі прийняти на лікування наших захисників.

Після отримання повідомлення про готовність прийняти на лікування військових, МОЗ у 7-денний термін надсилає лист Командуванню Медичних сил ЗСУ або відповідному державному органу, що входить до складу сектору безпеки і оборони, який надав інформацію про захисників України, Адміністрації Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

МОЗ організовує транспортування військових до державного кордону.

  • Після перетину державного кордону транспортування до закладів охорони здоров’я іноземних держав здійснюється за сприяння МЗС та МОЗ.
  • МЗС також надає необхідне організаційне сприяння захисникам України під час перебування за межами України.

Супровід військовослужбовців під час лікування в іноземних лікувальних закладах та повернення їх після завершення лікування здійснює МЗС через закордонні дипломатичні установи України за сприяння МОЗ, Міноборони, представників Європейського Союзу, волонтерських організацій і громад закордонних українців.

У Міноборони створили спеціальний розділ на сайті присвячений шляху пораненого воїна. Нагадаємо, яку інформацію можуть отримати військові у розділі «Шлях пораненого».

Джерело матеріала
loader