Астрономи зафіксували новий тип вибуху зірок, невідомий науці
Астрономи зафіксували новий тип вибуху зірок, невідомий науці

Астрономи зафіксували новий тип вибуху зірок, невідомий науці

Коли потужна зірка наближається до закінчення свого життя, вона проходить через кілька стадій.

Астрономи виявили дуже потужний вибух у стародавній галактиці і цей вибух був спричинений типом руйнування зірок, який передбачали давно, але ще жодного разу не бачили.

Про це пише Universe Today.

Учені виявили гамма-спалах, який з'явився внаслідок зіткнення двох нейтронних зірок. Ці зірки перебували в центрі галактики, на відстані в 3 млрд світлових років від нас, де оберталися в переповненому зірками просторі недалеко від центральної надмасивної чорної діри.

Нейтронні зірки з'являються в результаті загибелі величезних зірок і є компактною сферою діаметром у кілька десятків кілометрів, але водночас вони мають масу нашого Сонця. Тобто це дуже щільні об'єкти. Що стосується гамма-спалахів, то це найпотужніші вибухи у Всесвіті. Під час такого явища виділяється більше енергії, ніж під час інших відомих вибухових подій.

За словами авторів дослідження, гравітація величезної чорної діри може порушити орбіти зірок, що летять поруч, і це може призвести до їхнього зіткнення. Про те, що зірки можуть померти в такий спосіб у переповнених зірками регіонах космосу в центрах галактик, учені припускали вже приблизно 40 років. І тільки зараз знайшли підтвердження давньої теорії.

Раніше вчені заявили, що з центру Чумацького Шляху надходять сигнали, що повторюються, і можливо представники позаземної цивілізації у такий спосіб хочуть заявити про себе.

Джерело матеріала
loader