Пропагандисти РФ поширили фото Майкла Щура під виглядом "іноземного найманця"
Пропагандисти РФ поширили фото Майкла Щура під виглядом "іноземного найманця"

Пропагандисти РФ поширили фото Майкла Щура під виглядом "іноземного найманця"

Пропагандисти РФ поширили фото Романа Вінтоніва, відомого також як Майкл Щур, назвавши його іноземним найманцем з Міжнародного легіону ЗСУ.

Російські пропагандисти поширили фото відомого українського телеведучого та журналітса Романа Вінтоніва, який служить у ЗСУ, під виглядом "іноземного найманця".

На це звернув увагу проєкт VoxCheck. 

Один із Z-"воєнкорів" опублікував у Телеграм пост про нібито великі втрати в Іноземному легіоні ЗСУ.

"Останніми днями російська армія посилила удари по Міжнародному легіону ЗСУ, що формується з іноземних найманців, на території Луганської області", – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що ця інформація не відповідає дійсності, як і більшість вигадок російських пропагандистів.

Пост був проілюстрований фотографією Вінтоніва у камуфляжі з канадським прапором. Світлина датована 8 травнем 2022 року. Саме тоді журналіст подякував у Тwitter за нещодавній візит прем’єр-міністрові Канади Джастіну Трюдо та позначив його в дописі.

Роман Вінтонів від початку повномасштабного вторгнення служить у 112-ій бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ та є громадянином України, а не іноземним добровольцем.

Можливо, окупантів спантеличив персонаж Вінтоніва Майкл Щур – канадський журналіст українського походження, який повернувся на Батьківщину перед парламентськими виборами 2012 року. Легенда про "канадськість" Майкла Щура була ключовим компонентом гумору у його ранній творчості. В одному зі своїх інтерв'ю Вінтонів розповідав, що деякі регіонали вірили у байку про журналіста з Канади. А до 2014 року представника на той час цілком легальної в Україні партії "Русский блок" з Севастополя, який на політичному ток-шоу принципово відмовлявся переходити на українську, змусив це зробити, заявививши, що в Канаді вивчив лише англійську і українську, а російської не знає зовсім. Сепаратист на цей пранк "повівся" і вперше став говорити ламаною українською.

Раніше заступник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповів, навіщо роспропаганда РФ поширює фейки про Залужного та Буданова.

  • Путін зрозумів, що війна з Україною програна — Піонтковський про зустріч диктатора з "воєнкорами"
  • То хто чия маріонетка: Соловйов заявив, що українці керують Байденом
  • Активізація на двох наративах: в Міноборони пояснили, по чому б'є російська пропаганда
Джерело матеріала
loader