"Перші бої – це страшно": морпіхи розповіли про бойове хрещення на AMX-10RC
"Перші бої – це страшно": морпіхи розповіли про бойове хрещення на AMX-10RC

"Перші бої – це страшно": морпіхи розповіли про бойове хрещення на AMX-10RC

В арсеналі бійців 37-ї бригади — французькі ББМ AMX-10RC та американські Хамві з високоточними ракетами APWKS. Нині морпіхи ведуть наступ в Донецькій області.

Українські військові з новоствореної 37-ї бригади морської піхоти почали йти вперед. Про бойове хрещення на полі бою морпіхи розказали в репортажі Hromadske.

Морські піхотинці кажуть, що першій бій пройшов без втрат. Вони почали наступ на півдні Донецької області. За цей час військові вже 5 разів брали участь в штурмових діях.

"Вони мали час підготуватись, а ми мали час зібратись", — каже морпіх про підготовку окупантів до українського наступу.

За словами військових страху під час першого бою не було, бо їх почали обстрілювати, тоді командир ББМ AMX-10RC "Каспер" дав наказ рухатись вперед. Вони прикривали піхоту, яка просувалась посадкою. Російські війська здійняли в небо два гелікоптери Ка-52, але екіпаж машини не зміг його уразити.

Врешті після першого бою ББМ отримала ушкодження, але змогла вийти з бою на пробитих колесах.

"Хамві" з установкою APWKS

Екіпаж "Хамві" має на машині установку APWKS для ураження цілей. В основі комплексу лежать некеровані ракети Hydra 70, які наводяться за допомогою лазерного наведення й завдяки цьому вони стають високоточними. Пристрій дозволяє знищувати як наземні, так і повітряні сили.

Командир машини Андрій каже, що було страшно під час першого бою. Машина вже виконала 6 бойових завдань, з яких вони 4 рази вели вогонь. Позиція APWSK знаходиться в 3-4 км від передової, тому військові бачать все поле бою перед собою, але інколи "прилітає" і поруч з ними.

"Перші бої — це страшно, а потім все добре. Ми відчули, як це має бути насправді", — каже Андрій.

Морпіхи розповіли, що підготовку вони проходили протягом 5 місяців, як в Україні, так і в Польщі. Закордоном їх тренували, в тому числі американці.

Нагадаємо, 28 квітня стало відомо, що бійці 37-ї бригади отримали всюдиходи M-ATV, ББМ AMX-10RC та ракети APWKS.

30 червня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що його дратує, коли хтось каже, що українські військові повільно просуваються на фронті, бо кожен метр дається кровʼю.

Теги за темою
Збройні сили України Донецька область
Джерело матеріала
loader