Раніше малюки не виживали: у Львові врятували дитину, кишківник якої був зовні
Раніше малюки не виживали: у Львові врятували дитину, кишківник якої був зовні

Раніше малюки не виживали: у Львові врятували дитину, кишківник якої був зовні

Складну вроджену ваду новонародженому хлопчику усунули за одне оперативне втручання. Це найвища оцінка роботи хірургів львівської лікарні Святого Миколая. Раніше дітлахи, що мали нещастя народитися з кишківником поза черевною порожниною, були приреченими.

Подружжю з Львівщини, яке очікувало первістка, так і сказали під час першого ж планового УЗД, вада плода дуже складна і майже безнадійна, краще перервати вагітність.

Багато хто і погодився б. Але ці батьки – ні.

Діагноз гастрошизис – неприроднє положення  кишківника – спочатку налякав, а потім змусив батьків через інтернет шукати, хто в Україні робить операції з усунення такого дефекту.

І вони знайшли дитячу хірургиню Галину Курило, яка у львівській лікарні Святого Миколая зробила не одну операцію дітям з різними вродженими вадами.

Після зустрічі з лікаркою трохи відлягло від серця. З’явилася надія, що у їхнього синочка є реальний шанс не просто вижити, а й нормально розвиватися.

Хлопчик з’явився на світ 5 червня у пологовому відділенні дитячої лікарні з вагою 3 кг і його відразу передали у руки хірургів. При таких вроджених вадах дуже важливо поставити кишківник на місце, поки він ще не контактував з повітрям.

Тож дитя у перші години після народження вже було на операційному столі. Тут виявилася, що у новонародженого є і ще одна проблема – кишкова непрохідність.

Частина кишківника приросла у неправильному положенні, деякі петлі перекрутилися. Аномалії складні, але лікарі прийняли виклик.

Операція, яку проводили,  окрім Галини Курило, ще й хірургиня Софія Тихомирова, анестезіолог Денис Сурков і реаніматолог Володимир Чуйко, тривала близько п’яти годин.

Спочатку хірурги роз’єднали усі спайки, усунули кишкову непрохідність, перекручення петель і акуратно вклали кишківник у черевну порожнину.

Це тільки перелік послідовних злагоджених дій операційної бригади. Якщо у них і були сумніви, то їх просто відкинули. Та й малюк показав бійцівський характер. Усе стійко витримав.

Уже на третій день після операції почав їсти.  За неповний місяць хлопчик набрав 600 г ваги.

Під пупком у дитини можна помітити  дуже акуратний невеликий шрам від розрізу.

–  Дивуюся, як через такий невеликий розріз хірурги змогли зробити таку складну операцію, – каже мама хлопчика.

Діти з гастрошизисом народжуються доволі часто. Лише в дитячій лікарні св. Миколая за перших півроку прооперували вже п’ятьох новонароджених.

Минулого тижня щаслива мама з малюком приїжджала з сином до лікарні на контрольний огляд. І батьки, і лікарі станом дитини задоволені.

– Кишківник дитини справляється. Хлопчик їсть грудне молоко і прекрасно його толерує. Малюк набирає вагу, як усі здорові немовлята, – каже Галина Курило.

Батьки тепер переконані, що й надалі з їхнім сином усе буде гаразд.

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader