Безкоштовна психологічна допомога: в Україні презентували мапу закладів, де її можна отримати
Безкоштовна психологічна допомога: в Україні презентували мапу закладів, де її можна отримати

Безкоштовна психологічна допомога: в Україні презентували мапу закладів, де її можна отримати

Безкоштовна психологічна допомога: в Україні презентували мапу закладів, де її можна отримати

Через війну потреба саме в таких медичних послугах зростає.

З перших днів повномасштабного вторгнення українці живуть в умовах постійного стресу, що погано впливає на їх психологічний стан.  

Національна служба здоров’я України разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ та Бюро ВООЗ в України презентувала в Україні онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я. Про це повідомили в пресслужбі НСЗУ.

На онлайн-мапі відображаються всі медзаклади, які надають психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я за договором із Національною службою здоров’я України. А значить безоплатно для пацієнтів. На сьогодні онлайн-мапа містить дані щодо 8 201 лікарів у 3346 місцях надання допомоги.

«Завдяки онлайн-мапі, кожен українець та українка може знайти найближчий медзаклад, де є лікарі, які надають фахову психологічну допомогу. Це і сімейні лікарі, які пройшли підготовку, і лікарі-спеціалісти: психологи, психіатри, психотерапевти, зокрема, дитячі. Для пацієнтів така допомога є безоплатною, вартість послуг оплачує Національна служба здоров’я», – зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Як отримати безоплатну психологічну допомогу

  • Зайдіть на сайт НСЗУ у розділ «Е-дані». Оберіть «Аналітичні панелі (Дашборди)» та перейдіть до дашборду «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога». Щоб збільшити дашборд, натисніть на стрілочки у правому нижньому куті.  Для перегляду дашборду зі смартфона необхідно увімкнути функцію автоповороту в налаштуваннях і перевернути смартфон горизонтально.
  • Оберіть область, громаду або населений пункт.
  • Оберіть вид допомоги, який цікавить.

Це може бути:

  • первинна, якщо шукаєте сімейного лікаря, терапевта або педіатра, який пройшов підготовку та надає психологічну допомогу;
  • амбулаторна, якщо шукаєте поліклініку, де є лікар-спеціаліст (психолог, психіатр, психотерапевт). Звернутися до психіатра можна без направлення;
  • стаціонарна, якщо шукаєте спеціалізований медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу. Для звернення направлення необов’язкове.
  • мобільна, якщо шукаєте медзаклад, який надає допомогу за пакетом «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Така допомога надається за місцем проживання людини.

Якщо цікавить саме наявність в закладі лікаря, то в полі «Посада лікаря» оберіть необхідний пункт: лікар загальної практики - сімейний лікар, лікар-психіатр, лікар-психолог тощо. На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. А також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом.

В Програмі медичних гарантій передбачено три пакети, за якими надається безоплатна психологічна та психіатрична допомога пацієнтам:

  • супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги;
  • психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
  • психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.

Крім того, у 17 пакетах є вимога, що в закладі має працювати лікар-психолог або лікар-психотерапевт. Зокрема безоплатна психологічна допомога включена в медичні послуги при пологах, лікуванні онкологічних захворювань, при наданні реабілітаційної, паліативної допомоги тощо.

Нагадаємо, українці можуть підписати декларацію з будь-яким сімейним лікарем або педіатром, щоб мати доступ до медичних послуг. Переглянути, які медзаклади надають послуги первинної медичної допомоги та знайти лікаря можна самостійно.

Джерело матеріала
loader
loader