Вдвічі менше українців їздять лікуватися додому з Польщі – дослідження
Вдвічі менше українців їздять лікуватися додому з Польщі – дослідження

Вдвічі менше українців їздять лікуватися додому з Польщі – дослідження

Майже удвічі зменшилася кількість українців в Польщі, які їздять лікуватися на батьківщину. До повномасштабного вторгнення 22% громадян України заявляли, що у разі проблем зі здоров’ям їдуть в Україну.

У 2023 році 10% українців їдуть розв’язувати проблеми зі здоров’ям додому. Про це свідчать дані дослідження , проведеного Міграційною платформою EWL, Фондом EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

На думку авторів, головними причинами такого рішення є побоювання та труднощі, пов’язані з війною в Україні.

Громадяни України дедалі частіше користуються медичною допомогою у Польщі, як державною, так і приватною. На 8% збільшився відсоток громадян України, які заявили про користування державними медичними послугами в Польщі – з 37% у 2021 році до 45% сьогодні.

Експерти пояснюють це пристосуванням польських медичних закладів до потреб іноземців і поступовою адаптацією самих мігрантів до польської системи охорони здоров’я.

Також спеціальний закон у 2022 році значно спростив користування державною медициною українським біженцям у Польщі. Більшість з них, аж 55%, заявляють, що користуються державною медичною допомогою.

– За останні півтора року кількість громадян України, які перебувають у Польщі з дітьми, збільшилася вп’ятеро. Це стало величезним викликом для польської системи освіти та охорони здоров’я. Проте країна впоралася з цією ситуацією, – прокоментувала результати дослідження операційна директорка фонду EWL Марія Кузенко.

Кожен четвертий громадянин України (25%) стверджує, що користується приватними медичними закладами у Польщі. Серед економічних мігрантів, які приїхали у Польщу до повномасштабного вторгнення, цей відсоток збільшився з 28% у 2021 році до 31% сьогодні.

Крім того, більше українців у Польщі заявляють про самолікування (зростання з 22% до 33% за два роки). На думку експертів, це один з наслідків пандемії коронавірусу, яка суттєво сприяла розвитку телемедицини (телефонних послуг у медицині).

На кінець березня 2023 року, кількість громадян України, зареєстрованих у ZUS (Управління соціального страхування), становила 742 тис. осіб. Це на 11,3% більше, ніж на кінець березня минулого року. Громадяни України становлять 69,1% усіх іноземців, зареєстрованих у ZUS, і 4,6% всіх застрахованих осіб.

Опитування серед громадян України, які проживають у Польщі, проводилося 4-13 березня 2023 року шляхом прямого F2F-інтерв’ю в кількох містах Польщі на вибірці N=500 повнолітніх громадян України, як довоєнних мігрантів, так і біженців з України.

Анкета опитування була розроблена Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету з використанням деяких питань від Міністерства сім’ї та соціальної політики, Управління у справах іноземців та Бюро національної безпеки Польщі.

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader
loader