Позов до суду ООН за збитий боїнг МАУ. Іран заявив, що Україна переслідує політичні цілі
Позов до суду ООН за збитий боїнг МАУ. Іран заявив, що Україна переслідує політичні цілі

Позов до суду ООН за збитий боїнг МАУ. Іран заявив, що Україна переслідує політичні цілі

Міністерство закордонних справ Ірану заявило, що Україна, Канада, Швеція та Великобританія, які подали спільний позов до Міжнародного суду ООН за збитий у 2020 році над Тегераном літак МАУ, мають свої політичні цілі та завдання. Відповідну заяву опубліковано на сайті МЗС Ірану.

У заяві іранського МЗС стверджується, що Іран розслідував аварію пасажирського літака Boeing української авіакомпанії МАУ (рейс PS752) "сумлінно, прозоро та з повною серйозністю", надав необхідні умови для розслідування та допомоги, а також компенсацію сім'ям загиблих.

Повідомляється, що в рамках міжнародного авіаційного права Іран сформував незалежну технічну групу, відповідальну за розслідування катастрофи, яка підготувала відповідний звіт за участю експертів із Франції, Америки, України, Канади та Великобританії та представила його всім відповідним країнам та міжнародним організаціям.

Наголошується, що Іран заявляв про готовність вести двосторонні переговори з Україною, Канадою, Великою Британією та Швецією, а також планував проводити колективні переговори з цими країнами, але "все ще чекає відповіді".

Іранське МЗС заявило, що країни "проігнорували пропозиції Ірану" і звернулися до Міжнародного суду ООН, показавши, що "не дотримуються свого наміру вести переговори".

"Це були їхні політичні цілі та завдання", – йдеться у заяві МЗС Ірану.

5 липня 2023 року Україна, Великобританія, Канада та Швеція направили до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збитий у 2020 році Boeing авіакомпанії МАУ, оскільки Іран не відповів на вимогу про створення арбітражу для вирішення цієї суперечки, спрямованої 28 грудня 2022 року.

  • 8 січня 2020 року неподалік Тегерана розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ Boeing 737-800 NG рейсу PS752. Загинули всі 176 людей на борту, зокрема 55 громадян та 30 резидентів Канади.
  • Іран три доби заперечував причетність, але потім визнав, що "ненавмисно" збив Boeing, і заявив про готовність виплатити компенсації сім'ям жертв.
  • 17 березня 2021 року в Ірані опублікували підсумковий звіт про розслідування, але глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав його "збірником маніпуляцій".
  • 20 травня суд Канади визнав, що знищення літака МАУ в Ірані було терактом. У Тегерані це рішення розкритикували.
Теги за темою
Іран авіакатастрофа
Джерело матеріала
loader
loader